2024. április 19., péntek

Reped a koalíció?

Eltérően szavaztak a hatalmi tömörülés képviselői Nagybecskereken – Elúszhat a vízgyár

A nagybecskereki városi képviselő-testület március 15-én megszakadt ülésének hétfői folytatásán beigazolódott, hogy nem egységes a hatalmi koalíció: egymással szemben szavaztak a Szerb Haladó Párt, valamint a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbiai Demokrata Párt képviselői. Az ülés napirendjén szerepelt Bojan Putićnak (SZDP), a Városi Vízművek igazgatói posztjára való kinevezése, de ehhez nem volt meg a kellő számú szavazat. Érdekes, hogy a haladók nem szavaztak a kinevezésére, ugyanakkor nem támogatták a leváltását sem. Így Bojan Putić maradt a Vízművek megbízott igazgatója. Ezt a tisztséget az új helyi hatalom megalakulása óta tölti be, de most azt rebesgetik, hogy a haladók szeretnék a saját emberüket látni a közvállat élén. Emögött az állhat, hogy a Városi Vízművek Nagybecskerek egyik legnagyobb kommunális beruházását, a vízgyár építését tervezi.
Az ülés tíz nappal ezelőtt az említett közvállalat igazgatójának a kinevezése körüli vita hevében szakadt meg. De úgy látszik, hogy a koalíciós belviszályt a hétfői ülésig nem sikerült elsimítani. Érdekes, hogy nemcsak a hatalmi tömörülés különböző pártjainak képviselői szavaztak eltérően, hanem a haladók táborán belül is voltak különbségek. Nem sikerült a Turisztikai Központ ügyvezető igazgatójának a megválasztása sem, amelynek úgyszintén ideiglenes (a szocialisták táborából való) igazgatója van.
Az ülésen a legtöbb vitát a vízgyár építése körül kialakult huzavona váltotta ki, az építésről a város már tavaly aláírt egy szerződést az esseni WTE Wassertechnik társasággal. A 25 millió eurós beruházásra most állami garanciát várnak, amelyet nem biztos, hogy meg is kapnak. Állítólag elkéstek az igénylés benyújtásával. Az ellenzék szerint – ha ez így van – ezért csakis Ivan Bošnjak polgármester a felelős. Vélemények szerint a haladók valójában nem is álltak őszintén a projekt mögé, hiszen annak idején Goran Knežević, a párt alelnöke az említett szerződés aláírása ellen agitált.
Az ellenzék szerint mindez arról tanúskodik, hogy a jelenlegi hatalom képtelen feladatának végzésére, a haladók célja pedig az, hogy kényszerigazgatás alá kerüljön a város.