2024. március 29., péntek

Felborult egy menekülteket szállító hajó az ausztrál partok közelében

Vízbe fúlt két Indonéziából jövő illegális bevándorló, kettő másik súlyos állapotban van, több mint kilencvenet - többségükben afgánokat - pedig kimentettek hétfőn az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget közelében, miután hajójuk felborult - közölték az ausztrál hatóságok.

A bárkát a szigettől 26 kilométerrel északnyugatra észlelték az ausztrál vámosok. Két vámos fel is ment a fedélzetre, közvetlenül azelőtt, hogy a nagy hullámok felborították a járművet, s annak utasai a tengerbe estek - mondta Jason Clare ausztrál belügyminiszter. A két vámosnak a sorsa ismeretlen.

A vámoshajón lévők ezután azonnal menteni kezdték a vízbe esetteket. Kilencvenöt embert sikerült kiemelni, de köztük volt két halott is: egy 4-5 éves kisfiú és egy harminc év körüli nő. Egy 6-7 éves fiú és egy húsz év körüli terhes nő állapota súlyos - mondta a miniszter.

A kimentetteket - afgánokat és közel-keletieket, valamint a legénység három, valószínűleg indonéz tagját - egy menekültközpontba szállítják a Karácsony-szigeten.