2024. április 20., szombat

Fehérben a kontinens nagy része

Egy szerbiai rendszámú kisbusz árokba csúszott az 53-as úton - Európai helyzetkép, részletes magyarországi információkkal

Olaszország északkeleti részébe hétfőn visszatért a tél, a félsziget többi részén zuhog az eső. Romániába az éjjel érkezik az ítéletidő, Ukrajnában és Oroszországban pedig el sem múlt a tél.

Az olasz polgári védelem riasztást rendelt el Venetóban a kritikusnak tartott időjárási helyzet miatt. A riasztás egyelőre kedden 14 óráig érvényes. Padova, Vicenza, Verona, Velence és Treviso területén földcsuszamlástól tartanak a nagy mennyiségű jeges eső miatt.

Az Európát sújtó hideg Friuli-Venezia-Giuliát és Veneto tartományt érte el először. Velencében hétfőn havazott. A vízszint egy méterrel emelkedett, de a tenger még nem öntötte el a várost. Triesztben hétfőn havazás és havas eső váltotta egymást. A városon végigfújó bóra szél erőssége elérte az óránként 120 kilométert. Triesztben kedden zárva tartanak az iskolák. A rossz időben megbénult az Adriai-tengeren fekvő anconai kikötő forgalma is.

Romániában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfő estétől kedden 14 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható Erdély déli peremvidékén és az ezektől délre fekvő területeken. A figyelmeztetés Erdélyben Krassó-Szörény, Hunyad és a székelyföldi Kovászna megyére, valamint Brassó és Szeben megye déli részeire érvényes. A csapadék elsősorban hó formájában hullik le, és az óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel fújó szél hótorlaszokat képezhet az utakon. A meteorológiai szolgálat kedden a hajnali 4 és a 14 óra közötti időszakra adta ki a narancssárga riasztást Bukarestre és a fővárostól nyugatra eső romániai megyékre. Itt a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Magyarország: Helyenként 25 centis hó esett

Az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszára is kiterjesztette a kamionstopot a megyei védelmi bizottság hétfő este - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A közlekedési tilalom a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozik - mondta el Boros Brigitta. Az igazgatóság a honlapján közzétette, hogy az M6-os mellett a 65-es út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es út Simontornya és Nagykónyi, valamint a 6532-es út Hőgyész és Dombóvár közötti szakaszán továbbra is kamionstop van érvényben.

Négy ember megsérült, amikor egy szerb rendszámú kisbusz árokba csúszott az 53-as úton hétfőn este - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Gál Kristóf közölte: a sérülteket kórházba szállították. A kisbuszban nyolcan utaztak.

A Somogy megye teljes területére 16 órakor elrendelt kamionstop továbbra is érvényben van, a várakozni kényszerülő gépjárművezetők ellátásáról a helyi védelmi bizottságok intézkednek, elzárt település nincs a megyében, a 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél lezárták - erről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatta közleményben hétfő este az MTI-t. A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel elrendelték a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmának korlátozását, ezért Somogyban a M7-es autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát felfüggesztették, a járműveket a kijelölt kényszervárakozó-helyekre irányítja a rendőrség.

 Elakadt kamionok mentése miatt teljes szélességében lezárták a 1104. számú utat Piliscsaba és Tinnye között - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfő este az MTI-t. Vattayné Székely Noémi hozzátette: az érintett útszakasz elkerülése érdekében a rendőrség azt javasolja, hogy autósok Pilisjászfalu, a teherautók a 10-es számú főút felé közlekedjenek.   

Az M1-es autópályán Szlovéniába közlekedő, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinál nem térhetnek le a pályáról - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. A két főutat hétfő este óta nem használhatják a kamionok - tették hozzá közleményükben.

A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére hétfő este az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Keddre a havazás és a hófúvás miatt már szinte az ország egész területére első- vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre. A meteorológiai szolgálat hétfő kora esti, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki. A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínű, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 centiméternyi hó hullhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás. Az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat.

Két súlyos és több könnyű sérüléses baleset történt hétfőn Veszprém megyében - tájékoztatta a mentőszolgálat megyei mentésirányítója az MTI-t. Csermák József elmondta: Pápa térségében, Vanyola és Csót között egy motoros felbukott, súlyos fejsérüléssel a pápai kórházba szállították, Balatonszepezd és Zánka között pedig egy személyautó szenvedett balesetet, onnan is fejsérültet vittek kórházba, ezúttal Veszprémbe. Ezeken kívül több, könnyű sérüléssel járó, valamint pályaelhagyásos balesethez hívták a mentőket, ezekben senki sem sérült meg - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a mentők a megyében egyelőre mindenhová eljutnak, csak a szokásosnál lassabban.

Kamionstop lép életbe hétfőn 22 órakor Fejér megyében - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Németh-Kész Mónika közölte: a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek közlekedését korlátozzák, a kamionokat a legközelebbi parkolókba terelik.

 

Ukrajnának néhány nap kell még, hogy a három napon át tomboló hóvihar után helyreálljon a rend. Kijevben hétfőn az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, mínusz 4-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet. A tömegközlekedés kezd fokozatosan helyreállni, a hétvégén csak metróval lehetett közlekedni. Ukrajna főbb országútjai a hivatalos közlések szerint már járhatók, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében viszont továbbra is még 50 település van elzárva a külvilágtól.

Oroszország európai területének középső részén a havazás és a hófúvás miatt katasztrofálissá vált a helyzet - jelentette hétfőn a Rosszija 24 orosz hírtelevízió. Az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos Brjanszki területtől (megyétől) egészen a Moszkvától északkeletre lévő Kosztromáig, északról dél felé haladva pedig Tvertől Voronyezsig erős szél és havazás jellemzi az időjárást. A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki 13 régióban, így a Kurszki, a Brjanszki, a Vlagyimiri és a Tulai területen (megyében). A hó Moszkvát és környékét is beborította. Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. A Rosztovi területen (megyében) a Don folyó több mint húsz települést öntött el, közöttük Azovot és Taganrogot. Az Azovi-tenger partvidékén is több száz lakóház került víz alá. Az árvizet ott az erős szél keltette hullámzás okozta. Szaratovban is számítani kell árvízre. Ugyancsak árvízveszély van a szibériai Novoszibirszk környékén. A régióban a hadsereg segítségével robbantják szét a folyókon feltorlódott jeget.

Nagy-Britannia egyes részein még hétfőn is ezrek voltak áram nélkül, miután az országban a hét végén az elmúlt fél évszázad egyik leghevesebb hóesése és hóvihara okozott súlyos ellátási és közlekedési gondokat. A szigetország szinte teljes területét sújtotta a múlt pénteken kezdődött havazás és vihar. Skóciában, Észak-Írországban, Walesben és Angliában százezreknél szűnt meg az áramellátás.

Az Egyesült Államok területére betörő, sarkvidéki eredetű hidegfront miatt hétfőn tucatnyi államban havazott a Közép-nyugattól a keleti partvidékig húzódó sávban. Mind a 12 érintett államban hóvihart jelző figyelmeztetést adtak ki. A déli államok közül csak Tennessee-ben és Észak-Karolinában  havazott, de Texas, Oklahoma, Arkansas és Louisiana nagy részén is fagypont körüli hőmérsékletet mértek.