2024. április 20., szombat

Kovács Elvira maradt a VMSZ Női Fórumának az elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott a hétvégén Magyarkanizsán a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma. Az elnöki tisztség vonatkozásában a Női Fórum elnöksége titkos szavazással ismét Kovács Elvirának, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjének, a Női Fórum eddigi elnökének szavazott bizalmat. Az alelnökök a szabadkai Horváth Tímea és a temerini Ökrész Rozália lettek.

A „női” eseményt az urak is megtisztelték jelenlétükkel, egyebek mellett Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Pásztor Bálint, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Juhász Attila, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere és Dobai János, a VMSZ elnökségének a tagja vettek részt a tisztújító közgyűlésen.

– A VMSZ politikai szerepvállalásra ösztönzi a nőket. Pártunk mindig is ügyelt a nők megfelelő szintű képviseletére, a 2012-es választások alkalmával négy önkormányzati listánk élén is hölgyek álltak. Ami a Női Fórumot illeti, mára már Vajdaság szinte minden egyes magyarlakta településén helyi tagozatunk alakult. A Női Fórum célja többek között egy olyan társadalom kiépítése, amelyben a nők felkészültségüknek, tehetségüknek és ambícióiknak megfelelő helyet kapnak a társadalomban, a gazdasági és politikai életben – hangsúlyozta alkalmi beszédében Kovács.

A köszöntőbeszédek után a témakoordinátorok beszámoltak a négy éve fennálló Női Fórum eddigi munkájáról. A folytatásban a közgyűlés arról döntött, hogy a Női Fórum elnökségének az elkövetkezendőkben 13 tag helyett 15 tagja legyen. Ez azért fontos, mert így minden körzetnek van egy-egy képviselője – mondta lapunknak nyilatkozva Kovács.

– Ami az elmúlt négy év tevékenységét illeti, kiemelném, hogy az elnökség kéthavonta ülésezett, mindig más-más helyen. Gyakran szerveztünk politikai képzéseket, különböző szemináriumokat. Helyi szervezeteink elsősorban jótékonykodással és más, saját társadalmuk számára jelentőséggel bíró akciók szervezésével foglalkoztak. A jövőben is ezt a tevékenységet kívánjuk folytatni. Jómagam azt szeretném, ha témakoordinátoraink még komolyabban foglalkoznának saját területükkel. A Női Fórumban lényegre törően kell foglalkozni a családon belüli erőszak meggátolásának témájával. A kismamák helyzetének a javítására és a gyermekvállalás serkentésére irányuló intézkedéseket szintén kifejezettebben tervezzük felkarolni. Célunk egy átfogó stratégia elkészítése a gyermekvállalás ösztönzésére és fogyatkozásunk megállítására. Szükség van a nők pozitív diszkriminációjára, figyelembe véve a gyermekvállalásból adódó megszakításokat karrierépítésük közben. A kismamák vonatkozásában rendkívül fontos lenne a részmunkaidő és más mechanizmusok gyakoribb alkalmazása, a megfelelően fizetett szülési szabadság, illetve az olyan esetek szigorú szankcionálása, amikor a nők gyermekvállalás miatt maradnak munka nélkül – magyarázta lapunknak Kovács.