2024. április 16., kedd

„Nem leszek kormányfő”

Aleksandar Vučić szerint ha elégedtelenek lesznek, választásokat írnak ki

Aleksandar Vučić kormányalelnök a napokban elmondta, amennyiben a haladók elégedetlenek lesznek a kormányfő munkájával, új választásokat írnak ki, de erről egyelőre még nincs szó. Hozzátette „ő nem olyan, mint mások, és nem is cselekszik úgy, mint azok”.

– A célom Szerbia korszerűsítése és előbbre vitele, és nem azt nézem, hogy melyik fotelbe üljek bele – tette hozzá.

Vučić elmondta, a Szerb Haladó Párt javaslata alapján a kormányátalakításra ugyan sor kerül, de ezenkívül nem várhatók más változások. A párt főbizottsága április 2-án ül össze, akkor tárgyalják majd meg a kormány átalakításának lehetőségeit.

Arra kérdésre, miszerint felváltja-e Ivica Dačićot, Vučić kiemelte, erre nem kerül sor.

– Erre nem kerül sor, hiszen becsületes és tisztességes emberek vagyunk – fűzte hozzá, majd rámutatott, Szerbiának nem tenne jót, ha csak azért kerülne sor a választásokra, hogy ő legyen a kormányfő.

Ivica Dačić kormányfő elmondta, a kormányfő személyének megváltoztatása kormányváltást is jelentene, de ezek csupán spekulációk. A hatalmon levő koalíción belül ilyen tárgyalásokra nem került sor.

– Hivatalosan nem beszélgettünk Vučić és én erről, hiszen a legfontosabb állami kérdésekről tárgyaltunk – mutatott rá Dačić. Hozzátette, Koszovó és Metóhia kérdését kell mindenekelőtt rendezni: – Eddig nem volt olyan témánk, amiben Vučićtyal ne értettünk volna egyet. Az állam egyetértésére van szükségünk Koszovó és Metóhia kérdésében – mondta, majd kiemelte, a politikai ellenfelei terjesztik a kormányváltás lehetőségét azért, mert tárgyalásokat folytat Koszovó ügyében. Lehet, hogy ezek a tárgyalások nem vezetnek eredményre, ami veszélybe sodorhatja Szerbia európai kilátásait.