2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Na végre, megjött a tavasz! Igaz, csak teoretice, ahogy atata mondaná, mert azért reggel még olyan durva hideg van, hogy majd összefagyunk a bicajon a Zacsekpetivel. És csak az melegít bennünket, hogy a csajok már úgy kivirultak, mint a bimbózó tavaszi krókuszok! Csak a krókusznak nincs ki a köldöke.

– Nem a lányokat kellene mustrálni, Tepisti, hanem tanulni – figyelmeztete amama, aki mintha sose hallott volna a zexuális felvilágosításról, és azt hiszi, hogy én is még a gólyameséknél tartok, mint a kis szomszéd Lajcsika.

Az elsős Lajcsika érdeklődik az anyukájánál, hogy hogy születik a gyerek?

– A gólya hozza, kisfiam.

– És téged is a gólya hozott, anyu?

– Igen, Lajcsika.

– Engemet is a gólya hozott?

– Így van.

– Ez nem lehet igaz, anyu!

– Miért ne lenne igaz?

– Azért, mert tanultuk a suliban, hogy a gólya költöző madár, és télen Afrikában van, én meg decemberben születtem.

De most már lassan a gólya is hazajön az afrikai telelésből, mert látja a híradóban, hogy itt már tavaszodik, és kövér békák kelletik magukat a vízparton. A Zacsek szerint az ő unokaöccse is épp úgy költözködik, mint a gólyák, csak ő télen nem délre repül, hanem északra, és tavasszal jön haza.

– Talán pilóta a kedves rokon, vagy légikísérő, hogy annyit repülget? – érdeklőde amama. – Nagyon szép szakmája van!

– Dehogy pilóta, esztergályos! De télen mindig kimegy Stockholmba havat hányni, mert itthon nem kap munkát. Aztán a három hónapos svéd hómunkás fizetésből valahogy átvészeli a szép időt a következő télig.

– Annyira sajnálom a melósainkat! – sopánkoda amama. –Az a sok viszontagság meg betegség. Nem csoda, hogy egyre fogyatkoznak.

– Honnan veszed ezt a hülyeséget, Tematild, hogy egyre kevesebb a melós?

– Nem hülyeség, Tegyula, mert a Magyarzó írta, hogy kihalófélben vannak az ipari munkások. Nem is tudom, hogy lehetne itt megint szocializmust csinálni, ha visszajönnek a komcsik!

– Nem a melósok halnak ki, Tematild, hanem a melós szakmák. Aki csak teheti, felcsap sverckommercialistának vagy állami tisztviselőnek, ha elég fifikás, és jól választja meg, hogy melyik pártba lép be. Különben tényleg éhen hal ebben a virágzó haladó rezsimben.

– Hohó, Gyula zomzéd! – rikkanta a Zacsek. – Így volt eddig, de most jön a fordulat. Mert készül a kiegyezés a sipikkel, és utána rögtön kezdődnek a tárgyalások az unióba való belépésről. És akkor csak úgy áramlanak majd az eurómilliók Zerbiába! Bevallom, nem néztem volna ki ebből a társaságból, hogy ennyire szorgalmazzák majd a csatlakozást.

– Én se gondoltam volna, hogy a Nikolics katolikus – jegyzé meg amama. – Azelőtt biztosan titkolta, nehogy megszólja a Sesely vajda.

– Ugyan miből gondolod Tematild, hogy a szerb elnök katolikus?

– Abból, hogy ő is elment Ferenc pápa beiktatására, mint a Jusztika néni, aki buzgó hívő. És ott találkozott az amerikai alelnökkel, aki szintén katolikus. Mindjárt könnyebb volt szót érteniük.

– Ne beszélj butaságot, Tematild! – inté őt atata. – Pillanatnyilag nem is az a legnagyobb baj, hogy szót tudnak-e érteni a nyugatiakkal, hanem az, hogy a mitrovicai gerendagörgető patrióták megmakacsolták magukat, és cumtrucc elutasítanak mindenfajta megállapodást a sipikkel. Miközben Dacsics fárasztó munkavacsorákon vesz részt Ashton Katinkánál, és keményen egyezkedik Tacsival, a hátuk mögött a Kostunyica meg a radik arra biztatják az észak-koszovói szerbeket, hogy csináljanak minél nagyobb cirkuszt. Megint felcsaptak nemzeti hősöknek, akik nem élhetnek Szerbián kívül, és inkább meghalnak, minthogy albán uralom alá kerüljenek.

– Szeretem, amikor hősökké léptetik elő eme csempészhazafiakat! – szóla a Zacsek. – Gondolom, Belgrádban is kezd már nagyon elegük lenni a hősködésükből. Mint ahogy nekünk is elegünk volt belőlük, amikor idejöttek joghurtforradalmat csinálni.

A tanító néni a hősiességről beszél az osztályban. A kis Pericát hívja fel, hogy ismételje el.

– A hősiesség az, ha megmentjük valakinek az életét.

– Brávó, nagyon okos vagy! És te elkövettél már ilyen hős cselekedetet?

– Igen, megmentettem az unokaöcsém életét!

– Nagyszerű! És hogy csináltad?

– Eldugtam a nővérem fogamzásgátló tablettáját.

PISTIKE, költöző pilóta és teoretice hős