2024. április 25., csütörtök

Ješić: A haladók és partnereik visszaélnek a VFB helyzetével

A tartományi kormány alelnöke szerint amilyen az ország gazdasága, olyan a bankok helyzete

Nem kell lemondania a vajdasági kormánynak a Vajdasági Fejlesztési Bank három tisztségviselőjének letartóztatása miatt, akiket visszaélésekkel gyanúsítanak – nyilatkozta a Dnevnik napilapnak Goran Ješić a tartományi kormány alelnöke, kiemelve, a haladók, a szocialisták és a Szerbia Egyesült Régiói a bank reális nehézségeit használják fel a tartományi vezetés elleni támadásra.

„Ha megvizsgálnánk bármely bank portfólióját, hasonló gondokat találnánk, egész egyszerűen azért, mert a bankrendszer sem lehet jobb, mint a gazdaság egésze. Ha a gazdaság elsüllyedt, elsüllyednek a bankok is” nyilatkozta az újvidéki napilapnak.

„Egész sor vállalat, amelyeket az államtól – ismétlen az államtól vásároltak fel, gyanús tőkével, ma is gyanús kezekben lennének, ha nem lenne a VFB. A fejlesztési banknak köszönhetően e vállalatok tőkéje ismét állami kézbe került, így vált lehetővé például az, hogy egyeseket eladjanak az Al Dahri vállalatnak. Sajnos, ezzel egy időben a Vajdasági Fejlesztési Banknak nem tették lehetővé, hogy e vállalatoktól megfizettethesse követeléseit, ellenkező esetben nem lennének ezek a problémák” magyarázta Ješić.

Goran Ješić síkraszáll a DP, az LDP és a többi hasonló párt közös fellépése mellett az új alkotmány kiharcolása céljából, amely pontosabban definiálná Vajdaság hatásköreit, hogy azok többé ne egy miniszter vagy a köztársasági kormány jó szándékától függjenek.