2024. április 20., szombat

Vajdasági Fejlesztési Bank: szabálytalanságok vagy politikai leszámolás?

A megújhodók Pajtić leváltását követelik - Miroslav Vasin szerint ez azt bizonyítja, hogy a Vajdasági Fejlesztési Bank ügye politikai leszámolás a tartományi vezetéssel

Szinte azonnal, miután szombaton reggel a rendőrség bekísérte a Vajdasági Fejlesztési Bank három volt tisztségviselőjét, a Szerb Megújhodási Mozgalom közleményben követelte Bojan Pajtić tartományi kormányfő lemondását.

Ahogyan fogalmaztak, Pajtić „tartsa be ígéretét”, ugyanis novemberben azt mondta, hogy ő és kormánya többi tagjai is lemond, amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálytalanságok voltak a VFB működésében.

„Úgy gondoljuk, egy felelős politikusról van szó, aki nem szegi meg adott szavát. A kormányfő és kabinetje lemondása megnyitná az utat az új tartományi választások előtt, amelyek elengedhetetlenül fontosak, mert az aktuális vajdasági hatalom, elsősorban a fejlesztési bank körüli számos botrány miatt elveszítette legitimitását” fogalmaznak.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, a DP vajdasági első embere szerint, az, hogy a három személy bekísérése után nyomban következett ez a követelés, alátámasztja a feltevést, miszerint egy „politikai leszámolás” van folyamatban a vajdasági kormánnyal és parlamenttel.

Ahogy közleményében fogalmaz, a letartóztatásokat több hónapon át tartó „politikai és bulvárnyomás előzte meg”, mint hozzátette, Vajdaság kormánya „nem ítélkezik senki felett” és „nem kiált ki senkit bűnösnek, amíg ez nem nyer bizonyítást”.

„Ténymegállapítás szükséges ebben az ügyben, a vizsgálatot pedig az illetékes intézményeknek kell lefolytatniuk, nem pedig pártoknak vagy azok tisztségviselőinek” fogalmaz.

A Vajdasági Fejlesztési Bank három egykori tisztségviselőjét kísérték be szombaton reggel a rendőrök, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a banknak 20 millió euró értékű kárt okoztak. A gyanú szerint ők hiteleket hagytak jóvá törvényellenes módon, megkerülve a bank érvényes eljárásait. A bekísért személyek Srđan Petrović és Biljana Jovanović a bank Végrehajtó Bizottságának egykori elnökei valamint Slobodan Bajin a gazdasági ügyekért felelős osztály volt igazgatója. Rajtuk kívül a bűnvádi feljelentés kiterjed majd Dušan Borovicára is, aki összesen 10 szállító és útkarbantartó vállalat tulajdonosa és aki már korábban előzetes letartóztatásba került.

Hármukat a nap folyamán már ki is hallgatták. Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész elmondta, hogy hármuk és Borovica ellen egyidejűleg tett bűnvádi feljelentést hivatali helyzettel való visszaélés gyanúja miatt.