2024. április 19., péntek

Pásztor István: Legyen haladó párti kormányfő

Szerinte a folyamatos feszültségektől még a rendkívüli választások is jobb megoldást jelentenének

Nem természetes, hogy nem a Szerb Haladó Párt adja a kormányfőt, nyilatkozta a Danas napilapnak Pásztor István a VMSZ elnöke, aki úgy véli, a pártnak át kellene vállalnia e felelősséget. Szerinte egy ilyen kormányátalakításnak lenne értelme, és ez lehetne az előrehozott választások megfelelő alternatívája.

Hozzátette, ezzel lehetne kiküszöbölni azokat a komoly feszültségeket, amelyek szünet nélkül jelen vannak a hatalmi koalícióban.

„Ez a feszültség azon természetellenes helyzetből fakad, miszerint az erősebb koalíciós partner, a Szerb Haladó Párt formai-jogi szempontból alárendelt helyzetben van, míg a kisebb partner tartja kezében a kormány vezetését. Ha nem alakítják át a köztársasági kormányt a politikai erők állásának megfelelően, minden egyéb csak sminkelés lehet és várakozás arra a végkifejletre, amely az előrehozott választásokhoz vezet” – nyilatkozta Pásztor.

A VMSZ első embere elmondta, pártjának és a lakosságnak is stabilabb politikai helyzet felelne meg, de a legrosszabb változat az, ha a folyamatos feszültség elhúzódik két-három évig.

„Ez a legrosszabb változat lenne. Ettől jobb a kormány átalakítása, de azt is elmondhatom, hogy jobb az előrehozott választások kiírása is. A választások a politikai színtér letisztulását hoznák és egy olyan világos helyzetet, amelyben nem 19 párt alkot parlamenti többséget” – mondta.

 Bojan Pajtić tartományi kormányfőhöz hasonlóan Pásztor, a tartományi parlament házelnöke is úgy véli, e pillanatban nincsenek meg a feltételek az előrehozott vajdasági választások kiírásához.