2024. április 23., kedd

Pajtić: Tartományi választások 2016-ban

Ezzel szemben nem zárja ki a köztársasági szinten az előrehozott választásokat

Nem lesznek előrehozott tartományi parlamenti választások, állítja Bojan Pajtić tartományi kormányfő, aki ezzel szemben nem zárja ki az előrehozott köztársasági választások megtartását. A vajdasági parlamenti ellenzéknek, elsősorban a haladóknak az ő lemondására irányuló felszólítása kapcsán, a demokrata politikus ezt üzente: Választások 2016-ban lesznek.

A Večernje Novostinak nyilatkozó Pajtić elmondta, három módja lehetne az előrehozott választások kiírásának. „Az egyik, miszerint a vajdasági kormány a parlamentnek egy választások kiírására vonatkozó követelést továbbít, amire nem kerül sor. A másik lehetőség, hogy a parlament bizalmatlanságot szavaz a kormánynak, a harmadik pedig, új alkotmány elfogadása, ezt követően pedig minden szinten a választások kiírása, amiről szintén úgy gondolom, nem fog megtörténni. Tehát, választások majd csak 2016-ban lesznek” mondta.

Ezzel szemben nem zárja ki a köztársasági szinten az előrehozott választásokat. Pajtić szerint ezekre valószínűleg az ősz folyamán kerülhet sor. Véleménye szerint természetes, ha lappangó instabilitás van a hatalmi koalíción belül, hiszen közel 20 pártot kellett egybegyűjteni, hogy meglegyen ez a többség, de mint mondta, a DP-nek meggyőződése, hogy a köztársasági kormány jelenlegi összetételében nem rendelkezik kapacitásokkal a lakosság életszínvonalának növeléséhez és a közszféra, a politikai rendszer és a közvállalatok reformjához.