2024. március 28., csütörtök

Enyhítette a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga a zászlóégetésért kirótt büntetést

Enyhítette a román első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) a magyar zászló elégetéséért kirótt büntetést, így a bukaresti Rapidnak nem kell zárt kapuk mögött lejátszania a következő otthoni bajnoki mérkőzését.

A LPF honlapján közölt pénteki szűkszavú közlemény szerint a liga fellebbezéseket elbíráló bizottsága csütörtökön foglalkozott a Rapid beadványával, és eltörölte a büntetés zártkapus mérkőzésre vonatkozó részét, fenntartotta viszont, hogy a bukaresti futballklubnak 30 ezer lej (több mint 720 ezer dinár) bírságot kell fizetnie.

Az LPF azért büntette meg a bukaresti klubot, mert szurkolói a kolozsvári CFR elleni hétfői bajnoki mérkőzésen meggyújtottak egy magyar zászlót. A történteket Victor Ponta román miniszterelnök is közleményben ítélte el. Kijelentette, az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. A kormányfő felszólította a csendőrséget, azonosítsa az elkövetőt, és a törvény szigorával járjon el vele szemben.

A román csendőrség már szerda este bejelentette, hogy azonosították a vétkes szurkolót. A 25 éves Cornel P. bukaresti lakos ellen büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával, amit hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal, és a sporteseményekről való, egytől négy évig terjedő eltiltással büntetnek.

A magyar és a román válogatott pénteken vív világbajnoki selejtezőt a Puskás Stadionban, a FIFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.