2024. március 29., péntek

Goran Knežević a legrosszabb miniszter

Mlađan Dinkić miniszternek távoznia kellene, ugyanis e szektorban nemhogy a reformok alapjait nem állították fel, hanem még a célokat sem határozták meg

A szerb kormány átalakítása során elsőként Goran Knežević mezőgazdasági minisztert kellene leválta. Így értékelték a Blic napilap olvasói által összeállított szakértői kormány tagjai. A szakemberek szerint az aflatoxin-botrány miatt kellene elhagynia a mezőgazdasági miniszternek a szerb kormányt.

A „szakértői kormány” gazdasági minisztere, Dejan Ilić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora szerint a szerb kormányban Goran Knežević munkáját lehet leginkább kifogásolni.

- Franciaországban ilyen esetben nem csak a miniszter, hanem az egész kormány megbukna – mondta a professzor.

Szavai szerint Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyi miniszternek is távoznia kellene, ugyanis e szektorban nemhogy a reformok alapjait nem állították fel, hanem még a célokat sem határozták meg.

Hasonlóan vélekedik a Blic napilap kormányának energetikai minisztere, Maja Turković, a Szerbiai Szélenergia-társaság (SEWEA – Serbian Wind Energy Association) elnöke is. Szerinte Kneževićet nem csak a tejbotrány, hanem a kukoricapenészesedés miatt is felelősségre kellene vonni és ezért a szerb kormánynak új mezőgazdasági minisztert kellene kineveznie. Ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a szerb kormány energetikai miniszterének munkájával kapcsolatban.

- Zorana Mihajlović munkássága kiemelkedő. Nem egész fél év alatt elkészített minden szükséges jogszabályt – mondta Turković.

A Blic napilap oktatási minisztere Srbijanka Turajlić nyugalmazott egyetemi tanár, a kilencvenes évek ellenzéki mozgalmának kiemelkedő alakja szerint a szerb kormány oktatási minisztériuma sem felel meg az elvárásoknak.

- Nem tesznek meg minden lehetséges lépést, hogy az oktatási problémákat megoldják. Egyszerűen nem elég aktívak – vélekedett a nyugalmazott egyetemi tanár.

A Blic napilap szerint Bratislav Petković művelődési minisztert is le kellene váltani, aki akkor került a nyilvánosság célkeresztjébe, amikor azzal az ötlettel állt elő, hogy a televízió előfizetést az ingatlanadón keresztül fizettesse meg az állam. Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter is rossz osztályzatot kapott, ugyanis nevét előbb lehet összekötni az esztrád művészek éjszakai életével, mint a közutakkal, de Milan Bačević természeti erőforrások, bányaügyi és területrendezési minisztertől is el kellene venni a bársonyszéket a Belgrád–Szaloniki hajózási csatorna irreális terve miatt.