2024. április 20., szombat

Szerbiában mindennapos a rasszizmus

Az esélyegyenlőségi biztos véleménye

Nevena Petrušić esélyegyenlőségi biztos szerint Szerbiában mindennapos a rasszizmus. Szavai szerint ezt bizonyítják az elmúlt évek incidensei, a szegregáció, a gyűlöletbeszéd, a romák elleni türelmetlenség nyilvánosság előtti felvállalása.

– Annak ellenére, hogy ezek a jelenségek mindennaposak Szerbiában, az állam egyáltalán nem foglalkozik velük, sőt a közvélemény sem ítéli el őket – figyelmeztet az esélyegyenlőségi biztos a rasszizmus elleni világnap alkalmából.

Petrušić kiemeli, hogy a romákat továbbra is másodrendű polgároknak tekintik, előítéletekkel tekintenek rájuk, és szinte mindenhol diszkriminációba ütköznek, legyen az munkavállalás, oktatás, egészségvédelem, vagy lakhatás. Megjegyezte, hogy jelenleg két szabálysértési eljárás van folyamatban. Az egyik egy általános iskola ellen történik, ahol a roma diákokat elválasztották a többi diáktól és egy külön épületben indítottak számukra tagozatokat, míg a másik egy gyorsétterem ellen folyik, amely megtiltotta, hogy a roma gyerekek egy a számukra uzsonnát vásárló nővel belépjenek az újvidéki étterembe.

Az esélyegyenlőségi biztos szerint a rasszizmus és xenofóbia, valamint a diszkrimináció ellen oktatással – kiváltképp a fiatalok oktatásával lehetne védekezni. Kiemeli, hogy a rasszizmust semmivel sem lehet igazolni és nem viselkedhet vele szemben a társadalom úgy, mintha egy magától elmúló probléma lenne, hanem mindent meg kell tenni a kiirtása érdekében.