2024. április 25., csütörtök
VMSZ-KÖZLEMÉNY

A tájékoztatási törvénytervezet felületes és hiányos

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége a hét elején megtartott ülésén megtárgyalta és teljes egészében elfogadhatatlannak találta a Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezetet – áll a párt tegnap kiadott közleményében.

„A VMSZ ebben a formában nem támogatja a dokumentum elfogadását, mert a törvénytervezet teljes egészében felületes és hiányos, és ellentétben áll a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség érdekeivel.

A Vajdasági Magyar Szövetség számára elfogadhatatlan, hogy a Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezet a fenntartási és működési költségek pénzelési rendszeréről nem rendelkezik. A normatív pénzelés megvonásával kérdésessé válik a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft. fennmaradása, az önkormányzati médiumok magánosításával, mint amilyen a Szabadkai Rádió Közvállalat, a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat, stb. pedig a magyar nyelvű tájékoztatás, illetve a kisebbségi nyelveken történő tájékoztatás válik kérdésessé.

A Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezet kétségkívül az anyanyelvű tájékoztatásra való jog csorbítását vonja maga után a magyar nemzeti közösség, de a többi nemzeti kisebbség esetében is, mivel a Szerb Köztársaság Alkotmányával ütközik, amely 20. szakasza határozottan előírja, hogy az elért emberi és kisebbségi jogok nem csökkenthetők.

A Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezet nincs összhangban a Szerbiában 2011-ben elfogadott médiastratégiával, amely lehetőséget ad arra, hogy a nemzeti tanácsok médiumokat alakíthassanak.

Amennyiben a Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezet ilyen vagy hasonló, számunkra elfogadhatatlan formában a köztársasági parlament elé kerül, akkor a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség tagjainak érdekében, módosítási javaslatok benyújtásával kezdeményezik a Törvény, a Köztársasági Alkotmány és az érvényben levő Médiastratégia rendelkezéseinek összehangolását.

A Vajdasági Magyar Szövetség javasolja az illetékes minisztériumnak, valamint a Köztársasági Kormánynak, hogy vonja vissza ezt a Köztájékoztatási és médiatörvény-tervezetet és egy számunkra elfogadható törvénytervezet előkészítése érdekében, fogadja el a VMSZ parlamenti képviselőcsoportja, illetve az MNT szaktestülete képviselőinek szakmai segítségét” – olvasható a VMSZ elnökségének közleményében.