2024. április 19., péntek

Kilencvenhárom sikeres pályázó

Megközelítőleg egymillió eurós hitel a vajdasági termelőknek

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap nemrég zárult pályázatainak sikeres nyertesei írhatták alá csütörtökön Újvidéken a szerződéseket három hitelezési vonalra: öntözőberendezések vásárlására, több éves szőlőültetvények telepítésére és borászati felszerelések vásárlására, valamint védett kertek, fóliasátrak, üvegházak beszerzésére. A másik két meghirdetett hitelvonal, a traktorok és kapcsolható eszközök, valamint a méhkaptárak és méhészeti felszerelések vásárlását megcélzó pályázatok esetében még nem került sor az elbírálásra.

A szerződések aláírása előtt Bojan Pajtić tartományi kormányfő szólt az összegyűlt termelőkhöz. Elmondta, hogy Vajdaság az utóbbi tizenhárom évben mintegy 36 milliárd dinárt fordított a mezőgazdaság fejlesztésére, tehát a vajdasági kasszába befolyó pénz jó részét épp ebbe az ágazatba ömlesztették vissza. A továbbiakban sem lesz másképp – mondta Pajtić –, a vajdasági kormány eltökélt szándéka, hogy a jövőben szántóföldjeink öntözési gondjait orvosolják. Nem kevés összeget, megközelítőleg 40 millió eurót irányoztak elő. Ezentúl az üvegházi és a fóliasátras konyhakertészeti termesztés és a vele járó jégvédelmi hálók beszerzését is támogatja a tartományi kormány, mert a zöldségféle és a gyümölcstermesztés nagyobb befektetést, nagyobb hozamot ígér, de párhuzamosan növeli a foglalkoztatást is. Egyszóval jobb kereseti lehetőséget nyújt, és egyúttal több személy alkalmazását is.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 93 sikeresen pályázó vajdasági termelővel kötött szerződést három hitelezési vonalon. A kiosztott pénz összege megközelítőleg egymillió euró – mondta Szabó József, az alap igazgatója.

A hitelekhez a termelők kimondottan kedvező feltételekkel jutottak, hitelvonaltól függően 1-2 százalékos éves kamattal, fél évtől akár három évig terjedő türelmi időszakkal. Az érdeklődés ezúttal is hatalmas volt, de elmondható, hogy mindenki, aki teljes pályázati dokumentációt nyújtott be, a szóban forgó három hitelezési vonalon sikerrel járt – tette hozzá Szabó.