2024. április 24., szerda

A sárkány előretör

Kína gazdasága már maga mögött hagyta az euró övezetet

Kína gazdasága oly mértékű fejlődésen ment át az utóbbi években, Európáé pedig olyannyira legyengült, hogy Kína gazdasági teljesítménye már meghaladja az euró övezetét, és 2016-ra maga mögé utasítja az Egyesült Államokat is - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése alapján pénteken.

Bizton lehet számítani arra, hogy Kína gazdasága a következő években tovább növekszik, és a világgazdasági növekedés motorjaként szolgál majd. Abban az esetben azonban, ha nem nyernek még nagyobb lendületet a strukturális reformok, az országnak súlyos problémákkal kell majd szembenéznie - állapítja meg a párizsi székhelyű szervezet tanulmánya.

"A gazdaság fokozatos élénkülése erőteljes támogatást nyújt mindazoknak az ambiciózus terveknek a megvalósításához, amelyekre Kínának a gazdasági jólét fokozása felé vezető úton szüksége lesz" - fogalmazott Ángel Gurría, az OECD főtitkára pénteken Pekingben. A főtitkár üdvözölte egyúttal az új kínai vezetésnek azt a törekvését, hogy a gazdasági növekedés megerősítése és környezetbarátabbá tétele mellett a lakosság egyre szélesebb köre részesedjen annak hasznából.

Az OECD az idén 8,5 százalékos, jövőre pedig 8,9 százalékos GDP-növekedésre számít Kínában a 2012. évi 7,8 százalék után. Kína gazdasága oly mértékben megerősödött, és Európáé pedig olyan mértékben gyengült, hogy Kína gazdasági teljesítménye már megelőzte az euró övezetét. Vásárlóerőben Kína 2016-ra már az Egyesült Államokat is megelőzi majd - prognosztizálják az elemzők.

A tanulmány azonban rámutat a növekedés kockázataira is, ami 2013-ban elsősorban az export csökkenése és az infláció növekedése formájában jelentkezhet. A kockázatok között szerepel az ingatlanpiaci árrobbanás, az egyenlőtlenségek fokozódása, valamint a lakosság elöregedése is. A gazdasági szerkezet átalakításának felgyorsításával azonban Kína alacsony lakossági jövedelmű országból viszonylag könnyedén a középkategóriába emelkedhet fel - mutat rá a tanulmány.

Az OECD egyetért a kínai vezetés törekvésével a gazdaság export- és beruházás-függőségének enyhítésére a belföldi kereslet növekedésének és a szolgáltató szektor fejlesztésének támogatásával. A makrogazdasági adatok tanúsága szerint ennek a törekvésnek már meg is vannak az első eredményei.

A gazdaság modernizálásához az OECD a dereguláció felgyorsítását javasolja Kínának. A kamatok és árfolyamok szabályozását az OECD szerint liberalizálni kell, a tőkére vonatkozó korlátokat pedig fokozatosan le kell építeni. Meg kell könnyíteni a magánszektornak, hogy befektetéseket hajthasson végre, meg kell nyitni emellett a piacokat, és nagyobb védelmet kell biztosítani a szellemi termékekhez fűződő jogoknak is - idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung az OECD kínai gazdaságról készült elemzését.