2024. április 16., kedd

Őrizzük meg közös kincsünket

Faültetéssel emlékeztek meg az erdők világnapjáról – Tartomány-szerte oktató jellegű bemutatók a fiatalok számára

Március 21-e az erdők és az erdészet világnapja. A Vajdasági Erdőgazdálkodás közvállalat (JP Vojvodišume) minden évben különféle megmozdulásokkal próbálja felhívni a figyelmet az erdők fontosságára és védelmére. Az idei figyelemfelkeltő akciók lendületét visszafogta az esős idő, ennek ellenére a Kátyi erdő nevű mintagazdaságban sikerült méltó módon – faültetéssel – megünnepelni a világnapot.

Saša Orlović a Kátyi erdő síkvidéki erdészeti intézet igazgatója és Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a jeles nap alkalmából együttműködési szerződést írt alá.

Saša Orlović felhívta a figyelmet, hogy az egész bolygón csökken a zöldövezet, és ez negatívan hat a Föld éghajlatára. Ezért rendkívül fontos az új erdők telepítése, amelyekből az országot tekintve Vajdaságban van a legkevesebb.

A Fruška gora Nemzeti Park fái adják a tartomány erdős vidékeinek 17 százalékát – mondta Dobrivoje Antonić, a park igazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt ötven évben megduplázódott a nemzeti park faállománya.

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár kifejtette, hogy a vajdasági kormány politikai céljának tekinti az erdős területek növelését a tartományban. Az idén 1000, jövőre pedig 2000 hektáron szándékoznak fát ültetni.

Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodás közvállalat igazgatója lapunknak elmondta, hogy az erdők világnapja alkalmából a tartomány területén több helyen oktató jellegű bemutatókkal ismertetik a fiatalokkal a faültetés módját. Ezek a bemutatók hozzásegítik őket a környezettudatos életvitelhez, és ahhoz, hogy megőrizzék közös kincsünket, a fákat – mondta az igazgató. Vajdaság területének csupán 6,5 százaléka fásított, ez bizony közel sem elegendő. Az erdészeti törvény előírja, hogy legalább annyi fát újra kell telepíteni, amennyit kivágnak. A tartományi erdőgazdálkodási közvállalat tavaly 500 hektárnyi területtel több fát ültetett el, mint amennyit kitermelt. Sajnos a tavalyi szárazság komoly nyomokat hagyott 2200 hektárnyi fiatal ültetvényen, ezért 10-20 százalékát újra kellett telepíteni. Mivel Vajdaság elsősorban mezőgazdasági terület, sokan 13-14 százalékra becsülik a fás vidékek arányát a tartományban. A fásítási akciók eredménye 10-20 év múlva kamatozódik, erre Vajdaság lakosainak, a természetnek nagy szüksége van. A közvállalat már szinte minden rendelkezésére álló területet beültetett fával, s most már a községektől várja, hogy területeket bocsássanak a közjó szolgálatára, hogy folytatódhasson a tartomány fásítását – részletezte az igazgató.