2024. április 24., szerda

Gyógyszerek helyben

A hajdújárási gyógyszertár a környékbelieknek is megkönnyíti az életét

A helyiek nagy örömére csütörtökön megnyílt Hajdújáráson a gyógyszertár, amire már régóta nagy szüksége volt a falu és a környező települések lakóinak is, hiszen eddig Palicsra és Szabadkára kellett beutazniuk kiváltani a gyógyszereket.
Modest Dulić polgármester a megnyitón elmondta, igyekeznek minden polgárnak hasonló feltételeket teremteni attól függetlenül, hogy a város melyik részén él, ezért a projektumok megvalósításánál az egész város területét figyelembe veszik, és a pénzeket egyenlő arányban osztják el.

Szeptember 25. a gyógyszerészek világnapja

– Egy gyógyszertár megnyitásával az elsődleges egészségvédelmet emeljük magasabb szintre, amelyre mindenki jogosult, így a város ebben a részében élőknek is meg tudjuk adni azokat a feltételeket, melyeket minden polgárnak meg kell kapnia – mondta a polgármester.
Csengeri Attila, a város egészségüggyel és szociális védelemmel megbízott tanácsosa elmondta, a gyógyszertár megnyitásának ötlete a hajdújárásiaktól ered. A helyiség már megvolt, csupán fel kellett újítani és berendezni. A gyógyszertár megnyitását a tartományi egészségügyi titkárság ötszázezer dinárral támogatta, és a város is jelentős összeggel járult hozzá a projektumhoz, melynek értéke mintegy másfél millió dinár volt.
– Előtte egy komoly felmérést is végeztünk arról, hogy gazdasági szempontból van-e létjogosultsága a gyógyszertár kialakításának, de mivel a helyiek mellett a környékbeli falvak lakói is igénybe fogják venni a gyógyszertárat, úgy vélem, jó döntés született – nyilatkozta Csengeri.
Prole Kornélia, a gyógyszertár vezetője még hozzátette, a hajdújárási patika, mely a Szabadkai Gyógyszertárak huszonharmadik patikája a város területén, jól felszerelt, de a jövőben szeretnék még kiszélesíteni a kínálatukat azokkal a gyógyszerekkel, termékekkel, melyekre a polgárok részéről igény mutatkozik.
A helyiek egy emberként üdvözölték a gyógyszertár megnyitását, és mindenki pozitívan nyilatkozott Hajdújárás első patikájáról.
– Sokat fog segíteni, hogy itt a gyógyszertár, és nagyon szép lett. Eddig Palicsra, Szabadkára kellett járni a gyógyszerekért, amikor mentem a nyugdíjért, akkor kiváltottam az orvosságokat is. Most már csak arra lenne szükség, hogy egész nap működjön a rendelő, és ne csak fél munkaidőben dolgozzon az orvos, de egy kis laboratóriumnak és egy fogorvosi rendelőnek is lenne itt hely – mondta Mirjana Šelić.
– Nagyon örülünk ennek a gyógyszertárnak, hiszen sok idős ember él Hajdújáráson. A gyógyszerekért eddig mindenkinek Palicsra vagy Szabadkára kellett bemennie, vagy valakit meg kellett kérni, hogy váltsa ki őket, és hozza el nekünk, de aki bírt, biciklivel ment be Palicsra. Úgyhogy sokat jelent ez nekünk. Szerintem még egy fogorvosra nagy szüksége lenne a falunak – tette hozzá Szalai Júlia.
– Nagyon jól jön Hajdújárásnak ez a gyógyszertár, sőt ezentúl még a környékről, Királyhalmáról, Noszáról is jöhetnek ide, és nem kell beutazniuk vagy bebiciklizniük Palicsra. Örülök, hogy megnyílt a gyógyszertár, mert nekem is elég sűrűn szükségem van gyógyszerre – mondta Zvekanov Béla.