2024. március 19., kedd

Összedőlhet, lebontani nem szabad

Egyre veszélyesebb végigmenni Nagybecskerek sétálóutcáján

Nagybecskerek központjában szaporodik az erősen megrongált, düledező épületek száma. Lassan már mindenki csak a saját felelősségére sétál végig a Béga menti város főutcáján. Január végén az Aleksandar Karađorđević 40. szám alatti épület egy része rádőlt a szomszédos adóhivatal irodájára, ahol ügyfélfogadás is van, de szerencsére az eset nem munkaidőben történt, így nem történt sérülés. Szerda óta pedig lyuk tátong az Aleksandar Karađorđević 26. szám alatti épület tetején is, és az épület elkezdett kettéválni.

Az emeletes épület lakóit és a bérlőket már négy évvel ezelőtt kilakoltatták, miután kiderült, hogy megbomlott az épület statikája. Körülkerítették, és deszkafödémmel védik a járókelők biztonságát, mert bármelyik pillanatban beszakadhat a tetőzet, összedőlhet az egész épület is. Azóta is sorsára hagyva áll az épület, amely még a múlt század hetvenes évei óta állami védelem alatt van, mint „különösen nagy jelentőségű emlékmű”. Ez azt jelenti, hogy lebontani nem lehet. Ugyanakkor az épület rekonstrukciójára nincsen pénz. 

Amikor néhány éve egy nagybecskereki bérházban leszakadt az erkély és súlyosan megsérült egy helybeli ügyvéd, akkor a város közvéleménye elsősorban azt latolgatta, hogy mekkora kártérítést kap majd a kárvallott. Manapság, amikor szinte nem múlik el hónap, hogy a város központjában ne kerítsenek körül a járókelők testi épségét veszélyeztető valamelyik épületet, már csak az a fontos, hogy senki se sérüljön meg. Nagybecskereken az elmúlt évtizedekben sok régi épületet bontottak le. Főként a túlbuzgó építészek javaslatára, vagy pedig azért, mert annyira elhanyagolták őket, hogy más megoldás nem volt. Helyükre, szabály szerint, nem oda való épülettömböket emeltek. A város gazdag múltjáról még így is számos régi épület tanúskodik. Ezek állapota is egyre rosszabb. Hiába márványozták ki a főutcát, a járókelők mégis a tetőt kémlelik. Nehogy a fejükre essen egy darab vakolat, vagy cserép. Az egykor hírneves, NA-MA (Beograd) nagyáruház épülete is már évek óta körül van kerítve, de senki se tudja, hogy mikor fognak hozzá a védelem alatt álló épület felújításához.

A lakásgazdálkodási közvállalat a rendszertelenül fizető bérlők, részben pedig a költségvetésből kapott alacsony részesedés miatt képtelen komolyabb beruházást végezni a rá bízott mintegy 17 ezer négyzetméternyi lakótéren. Csak sürgős beavatkozásokra – elsősorban a beázó tetők javítására futja. Sajnos ezekből is van elég, hisz minden harmadik-negyedik tető beázik. Többször is figyelmeztették az önkormányzatot: ha a legsürgősebben nem találnak megoldást, akkor megtörténhet, hogy valamelyik épület a város központjában összedől.