2024. április 25., csütörtök

Jövő szeptemberben szavaznak a függetlenségről a skótok

2014. szeptember 18-ára írta ki a népszavazást Skócia függetlenségéről a skót kormány – jelentette be csütörtökön a kabinet feje az edinburghi parlamentben. Az eddig is ismert volt, hogy a népszavazást jövőre tartják, de a pontos dátumot csak most ismertette Alex Salmond. A skót kormányfő az időpontot bejelentő felszólalásában „történelmi napnak" minősítette a referendum dátumát.

A brit és a skót kormány tavaly októberben aláírt megállapodása alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy a skót választók akarják-e hazájuk függetlenné válását, vagy sem. A szavazólapon egy „igen" és egy „nem" választ lehet majd bejelölni.

Az elszakadást pártolók esetleges sikere számos nagy horderejű érdekütközés lehetőségét vetíti előre.

Salmond a referendumot meghirdető tavalyi januári bejelentésében közölte például, hogy Skócia területén a függetlenné válás után nem lehetnének nukleáris fegyverek. Ez elvileg azt jelentené, hogy a brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó tengeralattjárók, amelyek jelenleg Skóciában állomásoznak, többé nem köthetnének ki a brit királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain.

Skócia emellett igényt tart az északi-tengeri olaj- és földgázmezők brit szektorában kitermelt nyersanyagokra is; ez a függetlenségi mozgalom kampányának egyik alapeleme.

A hivatalos londoni álláspont szerint azonban Skócia gazdaságilag ezzel együtt is meglehetősen rosszul járna a kiválással, és ez a brit kormány egyik fő érve a skót függetlenség elleni kampányban.