2024. április 19., péntek

Lehallgatnak bennünket

A BIA 1325 telefont és internetes címet figyel

Nem növekedett azon polgárok száma, akiknek a beszélgetéseit lehallgatja a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) és várhatóan ez a trend folytatódik a jövőben is, nyilatkozta a Novostinak Jovan Stojić a BIA igazgatójának kabinetfőnöke.

„Január 16-i dátummal összesen 1325 telefon és internetes cím tartalmát figyeltük, ami a fele az egy évvel korábbi számnak, amikor 2740 vonalat kísértünk figyelemmel. Ma a BIA ezen keretek között mozog és nemigen várható, hogy ettől kisebb lesz ez a szám” mondta.

Mint a Novosti írja, a BIA az egyetlen olyan szerv, amely nyilvánosságra hozta az általa lehallgatott vonalak számát és a jövőben is várhatóan évi egy alkalommal fogják közölni az aktuális számot.

„A Belügyminisztérium esetében „a feldolgozás alatt lévő személyek száma” jóval nagyobb, amire rámutat Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos információja is, miszerint csak az egyik mobiltelefon-szolgáltatónál több mint 270.000 híváslistát kértek le. Ha ezt megszorozzuk a szolgáltatók számával, vagyis hárommal, ebből következik, hogy közel egymillió listát kértek le. Ennek kétharmada mögött pedig a Belügyminisztérium áll” írja a Novosti.

Bírósági döntés nélkül tilos betekintést nyerni a lehallgatott kommunikációba, a BIA hosszabb ideje ezt nem teheti meg telefonos híváslisták esetében sem, nem rég óta ez vonatkozik a katonai hírszerzésre is, miután módosították a vonatkozó törvényt.