2024. március 28., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Állami támogatást kérnek

A csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár dolgozói és kisrészvényesei az állam támogatását kérik, amelynek a tulajdonában van a gyár vagyonának 42 százaléka. Felhívásukat elküldték Aleksandar Vučić első kormányalelnöknek és Jelko Kacinnak, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjének, valamint a nagybecskereki önkormányzat vezetőinek. A dolgozók szerint itt az ideje, hogy az állam felelősségteljesebben viszonyuljon hozzájuk, mert szerintük eddig inkább a kisrészvényesek ellen cselekedett.

Javaslatuk szerint az átszervezés folyamán arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy megmaradjanak azoknak a gyógyszereknek a gyártásánál, amelyekről a gyárat eddig ismerték, és hogy közben ne szűnjenek meg a munkahelyek.

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság tavaly decemberben indított csődeljárást a Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria Bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija azonban fizetésképtelenné vált, a bank pedig zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. A nagybecskereki Gazdasági Bíróságon megtartott első hitelezői meghallgatáson azonban nem jelent meg a hitelezők többsége, így nem születhetett jogerős döntés a csődről. Ehelyett megválasztották az öttagú hitelezői bizottságot és a hitelezők közgyűlésének elnökét. A bizottságnak az lesz a feladata, hogy a következő három hónapban elkészítse az átszervezési tervet.