2024. április 23., kedd
CSÓKA

Tanácsválasztást tartottak

A Csóka község területén különösebb gond nélkül lezajlottak a vasárnap megtartott helyi közösségi választások. A község központi településén 3620 választóból 1330-an vettek részt a voksoláson, amelyen a Morajkó József által vezetett Együtt Csókáért elnevezésű lista szerzett legtöbb szavazatot (552). A második a Fáy Tibor nevével fémjelezett Tapasztalat, tudás, energia elnevezésű lista lett 391 szavazattal. Őket követi A fejlődő Csókáért – Sinic Biljana lista 133, a a Maksim Novakov által vezetett Nyugdíjasok és a fiatalok elnevezésű lista 99 szavazattal. A többiek 50-nél kevesebb szavazatot kaptak.
Hódegyházán legtöbben a Lajkó József által vezetett polgárok csoportjára szavaztak, akik 185 szavazatot kaptak a választóktól. A Szokola Csaba által vezetett polgári csoport 184, a Nagy Emil által vezetett lista pedig 61 szavazatot szerzett.
Padén a Folytassuk továbbra is Padéért – Stana Gyömbér listája győzött 476 vokssal. Ezt követi a Változásokért – Pintér Csaba listája 355 szavazattal. A Mindannyian együtt Padéért – Trenka László elnevezésű lista 138, a Nyugdíjasok és fiatalok – Bogoljub Stankov listája pedig 83 voksot gyűjtött össze a választáson.
Szanádon a Szanád – a mi falunk – Nebojša Vukčević lista kapta a legtöbb szavazatot (136). Az Együtt a szebb Szanádért – Jagodica Popović 100, Zórád András listája74, az Adjuk vissza a falu fiatalságát! – Radovan Savin 52, a Szanád szebb jövőéjért – Željko Nikočev 38, a Nálunk a pálmának is levele lesz – Đoka Nikočev lista pedig 18 voksot gyűjtött össze.
Tiszaszentmiklóson az Antonije Cicmil által vezetett polgári csoport 313, a Földművesek Egyesülete – Dragutin Popov 230, a Mi falunk, a mi jövőnk – Segán Melinda 197, a Változásokért – Tóth Ferenc lista pedig 102 szavazatot kapott.
A Feketetón lezajlott választásról annyit sikerült megtudnunk, hogy A te falvad, a te választásod – Aleksandar Raičević és a Két falu együtt – Mészáros Kis Tibor listája 3–3, a Közös jövőért lista – Neranđić Gabriella 2, az Előre, fiatalok! – Aleksandar Bogdanović lista pedig 1 mandátumot szerzett a helyi közösség tanácsában.
A többi helyi közösséggel ellentétben Egyházaskéren nem polgárok csoportjaira, hanem egyéni jelöltekre szavazhattak a falusiak. Így Nikolity Csilla 92, Fehér Mária 88, Tűri Tibor 73, Biró Katica 72, Szabó Gábor pedig 67 szavazatot szerzett.
Balázs Ferenc, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke elégedettségét fejezte ki a választások eredményével és a párt által támogatott polgári csoportok szereplésével kapcsolatban, ugyanis az egyik helyi közösségben sem veszítették el eddigi mandátumaikat, hanem többen megtartották, illetve megnövelték ezeket.
Csóka településen 15-ből 8 mandátumot szereztek, Padén ennek a csoportnak az előző időszakhoz képest 3-mal több mandátumot sikerült szereznie, így most 5-en vannak a helyi közösség tanácsában. Egyházaskéren 3 új mandátumot szereztek, így most négyen vannak, Szanádon pedig egy, a párt által támogatott tag is bejutott a tanácsba. Feketetón egy új mandátummal büszkélkedhetnek e csoportosulások, így most 3-an vannak. Hódegyházán 5-ből 3 mandátumot szerzett a párt által támogatott csoportosulás, Tiszaszentmiklóson pedig változatlanul egy személy szerzett mandátumot a VMSZ által támogatott csoportosulásból.
Balázs kiemelte azt is, hogy elégedett a polgárok részvételi arányával is, mivel az eddigi helyi közösségi választásokon 20–30 százalék alatti volt a részvételi arány, az idei voksolás alkalmával viszont 40–70 százalékos részvételi arányt is feljegyeztek. A VMSZ községi szervezetének elnöke megköszönte a választóknak a bizalmat. A helyi közösségek tanácsainak a megalakulása az elkövetkező 15 napban várható.