2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

A kapitány érmet remél

Szerbia kötöttfogású csapata ma este 20.20 órakor indul Tbiliszibe, ahol tegnap megkezdődött az idei birkózó Európa-bajnokság. A gárda a magaslati felkészülés után kemény magyarországi és bulgáriai edzőtáborozáson vett részt, az Eb-t megelőző utolsó napokban pedig Nagybecskereken csiszolták a formát. Bojan Mijatov szövetségi kapitány szerint valamennyien egészségesek, kifogástalan fizikai állapotban vannak, és egyikük sem küszködik súlyfelesleggel, így a kapitány már csak a sorsolás szeszélyét látja, mint utolsó akadályt, egy érem megszerzésében. Véleményét Željko Trajković, a honi szövetség elnöke is osztja, aki szerint a csapat a fiatalság és a tapasztalat ötvözete, hiszen Frísz Krisztián és Aleksandar Maksimović személyében vannak olyan versenyzőnk, akik tudják, hogyan kell egy világversenyen érmet szerezni.

Frísz Krisztián két év kihagyás után lép szőnyegre az Európa-bajnokságon (Fotó: Laták István)

Frísz Krisztián két év kihagyás után lép szőnyegre az Európa-bajnokságon (Fotó: Laták István)

A szerbiai csapat, kötöttfogás, 55 kg: Gazdag Krisztián. 60 kg: Frísz Krisztián. 66 kg: Aleksandar Maksimović (a felkészülés alatt vívott három meccsen legyőzte Davor Štefaneket). 74 kg: Nemes Viktor. 96 kg: Dejan Franjković.

A magyar versenyzők közül Dénes Mercédesz és Lukács Norbert a negyed-, míg Szmik Attila a nyolcaddöntőben kikapott a Tbilisziben zajló birkózó-Európa-bajnokságon. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a 48 kilós Dénes első sikere után a török Sezerrel találkozott, s két menetben maradt alul vele szemben. A junior vb-n bronzérmes magyar versenyző az első felvonásban 1:0-ra kapott ki, míg a folytatásban 6:0-s vereséget szenvedett. A szabadfogásúak 66 kg-os súlycsoportjában az újonc Lukács első, megnyert mérkőzése után a moldovai Savával már nem bírt. Riválisa kétszer 3:0-val lépett túl rajta. A szabadfogásúak 96 kilós kategóriájában induló Szmik szintén újoncként rögtön az első meccsét elvesztette. A görög Cikovani ellen a nyitómenetet ugyan megnyerte 1:0-ra, de a folytatásban kétszer ugyanilyen arányban ellenfele bizonyult jobbnak nála.

A magyar csapat egyébként hét újoncot vonultat fel, de így is temérdek éremesély van, főleg kötöttfogásban, ahol az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamáson kívül az Európa-bajnok Bácsi Péter és a világbajnok Kiss Balázs is helyet kapott.

A magyar csapat, szabadfogás, 55 kg: Juhász Bence. 60 kg: Molnár József. 66 kg: Lukács Norbert. 74 kg: Hatos Gábor. 84 kg: Veréb István. 96 kg: Szmik Attila. 120 kg: Ligeti Dániel. Női birkózás, 48 kg: Dénes Mercédesz. 51 kg: Kőrösi Kitti. 55 kg: Barka Emese. 59 kg: Sleisz Gabriella. 63 kg: Forgó Fruzsina. 67 kg: Godó Kitti. 72 kg: Németh Éva. Kötöttfogás, 55 kg: Borsos Dávid. 60 kg: Kozák István. 66 kg: Lőrincz Tamás. 74 kg: Korpási Bálint. 84 kg: Bácsi Péter. 96 kg: Kiss Balázs. 120 kg: Lám Bálint (BVSC-Ganz).

Ma a szabadfogás 55 és 60 kg-os súlycsoportja következik, illetve a női 51 és 59 kg. A kötöttfogás szombaton (55, 60, 96, 120 kg) és vasárnap (66, 74, 84 kg) van műsoron.