2024. március 28., csütörtök

Izgalmas, sokrétű, humoros és emberi

Szakmai szempontból is megtörtént Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata hagyatékának feldolgozása

Megtörtént a Temerinben lévő Baranyi-hagyaték szakmai szempontok alapján végzett felmérése, amelyet Ninkov Kovačev Olga művészettörténész végzett el, de mint tőle megtudtuk, ezzel még korántsem tett pontot a mondat végére. Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata hagyatékának szakmai feldolgozása a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Stratégiájának egyik kitűzött célja.

1984-ben ajándékozták oda Temerinnek a Baranyi-hagyatékot, amely időnként mostoha körülmények között volt elhelyezve, az alkotások azonban tavaly egy tágas, világos, tiszta, jól megközelíthető galériába, nagyon jó körülmények közé kerültek a templom melletti, valamikori zárda épületébe. Aki betér, megcsodálhatja a színes Baranyi-szobrokat, de itt vannak Baranyiné Markov Zlata kerámiái is.

– Tudjuk, hogy nem véletlen, hogy éppen Temerinbe került a hagyaték, Karcsi bácsi Újvidékről nagyon gyakran eljárt Temerinbe agyagot szerezni, Temerinben nagyon jó fazekasok éltek. Ő is és Zlato néni is együttműködött a fazekasokkal. Zlato néni alapította meg Újvidéken az iparművészeti főiskolán a kerámia szakot, egy ideig ennek a vezetője is volt, a korongozást ott egy temerini fazekas tanította. Temerinben volt a Javor nevű bútorgyár, és Baranyi Károly szobrait itt kivitelezték, ő megrajzolta és a munkások elkészítették. Tehát a Temerinben kiállított szobrok egy része ott is készült, Temerinben. Időközben a Baranyi-szobrokat többször is átfestették, hogy megőrizzék a azokat, Temerin méltóképpen próbálta gondját viselni a hagyatéknak – hallottuk a művészettörténésztől.

A hagyatékot most először mérték fel szakmai szemmel, ez egyrészt a háborús időszak miatt nem történt meg eddig, másrészt nem múzeumba, nem galériába került a hagyaték. 1984-ben megjelent egy kétnyelvű, fényképes katalógus a gyűjteményről, de ebben az alkotásokat nem állították kronologikus sorrendbe, és voltak alkotások, amelyekről nem is került be részletes leírás a katalógusba, hanem úgy lettek feltüntetve, hogy tányérok és kerámialapok.

– Amikor egy életművet át szeretnénk tekinteni, akkor azért szükségünk van bővebb adatokra is. Pontosítani kellett néhány alkotás elkészülésének dátumát is. Abban a katalógusban nem jelent meg minden alkotásról fénykép. A feldolgozás most úgy zajlott, hogy készült az alkotásokról fénykép is, és a most készülő katalógusba bele is kerülnek a lemért alkotások adatival együtt, és az internetre is felkerülnek az adatok, internetes adatbázisba kerülnek – mondta beszélgetőtársunk. – Nagy segítségemre volt Temerinből Ádám István, de Vlahušić Anikó és Ökrész Károly is segített. Szívügyüknek érzik ezt a hagyatékot. Gazdagodott is a gyűjtemény, mert segítettek nekem fellelni a hagyatékon kívüli alkotásokat is, így például a gyűjteménybe került az a táncoló párt ábrázoló alkotás, amelyet 1973-ban Zlato néni tervezett a temerini Gyöngyösbokrétára.

Ninkov Kovacsev Olga is nagy örömét lelte a munkában.

– Izgalmas, tematikailag sokrétű műveket alkottak, amelyben humor és sok emberiség is van. A gyerekeket is megszólítják, mert a szobrok színesek, figuratívak. Élménygazdag kontaktus volt nekem ez a munka, és azt gondolom, hogy ugyanilyen élménygazdag kontaktust adnak e művek a látogatóknak is.

– Még sokat lehet és kell is foglalkozni a Baranyi házaspár alkotásaival. A szakmai felmérés még nem jelenti a történet végén a pontot, igazából ez még a kezdet – tette hozzá.