2024. április 20., szombat

Nyitva állnak a tartományi pályázatok

A nemzeti közösségek szervezetei és az egyházak, vallási felekezetek jelentkezését várják, amelyek között 31,5, illetve 22 millió dinárt osztanak szét

A hétvégéig, vagyis a március 22-éig postázott pályázati kérvényeket fogadja a tartományi oktatásügyi, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság, melyet a Vajdaságban élő nemzeti közösségek számára hirdetett meg szervezeteik, egyesületeik támogatására. A titkárságnak egy másik, ugyancsak fontos pályázata is nyitva áll, ez a tartomány területén működő történelmi egyházakat és bejegyzett vallási felekezeteket érinti, ám erre a pályázatra április 1-jéig nyújthatók be a kérelmek. Erre a két pályázatra hívta fel az érdekeltek figyelmét Deli Andor, a titkárság vezetője a tartományi kormányépületben tegnap megtartott sajtótájékoztatón, annál inkább, mert tavaly észlelhető volt a pályázatok iránti érdeklődés enyhe lanyhulása. Ennek ellenére 2012-ben 518 szervezet 959 kérelmét bírálták el pozitívan.

– A nemzeti tanácsokat is bevonjuk a munkába, egészen pontosan a titkárság az összegyűjtött pályázati kérelmeket az adott nemzeti tanácsoknak eljuttatja véleményezésre, miáltal lényegesen megkönnyítik a döntéshozatalt – mondta többek között a titkár.

Az idén a nemzeti közösségek különféle szervezeteit támogató pályázatra összesen 31,5 millió dinárt különítettek el, és a lakosság nemzeti összetétele arányához mérten osztják szét. A magyar nemzeti közösséget ebből a keretből valamivel több mint 15 millió dinár illeti meg, a horvátot és a szlovákot 3-3 millió, a románt 2,33, a romát 1,86 millió dinár, stb. Pályázni lehet a rendes tevékenység, különféle projektumok és beruházások támogatására, valamint rendezvényszervezések finanszírozására, felszerelés beszerzésére. Az egyházi pályázatok esetében csaknem 22 millió dináros keret áll rendelkezésre, ebből a pravoszláv egyház nevében pályázókat összesen 11,14 millió dinár illeti meg, a római katolikus egyház kerete 6,77 dinár, a reformátusé 546 ezer dinár, a zsidó közösségé 468 ezer dinár, stb.