2024. április 24., szerda

Gyűlöletbeszéd miatt hírszerkesztőket váltottak le Horvátországban

Gyűlöletbeszéd miatt leváltották a horvát közszolgálati televízió (HTV) szombat esti híradójának szerkesztőit - közölte szerdán a helyi sajtó.

A Jutarnji List horvát napilap nem hivatalos értesülései szerint a Dnevnik 3 híradó felelős szerkesztőjének, az adás háttérszerkesztőjének, valamint a műsorvezető-szerkesztőnek Ruža Tomašić, a szélsőjobboldali starčevići jogpárt (HSP AS) elnökének vendégszereplése miatt kellett távozni posztjukról.

A lap emlékeztet arra, hogy Tomašić stúdiószereplését a szociáldemokrata Zoran Milanović szociáldemokrata miniszterelnök is soviniszta kirohanásként és gyűlöletbeszédként jellemezte.

Tomašić, aki az áprilisi horvátországi európai parlamenti választásokon a Franjo Tuđman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) listáján indul EP-képviselőjelöltként, szombaton, a HDZ egyik vidéki rendezvényén felszólalva a szerbekre utalva egyebek között azt mondta, hogy szerinte "ez Horvátország, és mindenki más vendég ebben az országban".

A szélsőjobboldali politikus kijelentésére reagálva a baloldali kormányfő úgy fogalmazott, hogy aki 2013-ban Horvátországban ilyet mond, az "nem a tűzzel, hanem radioaktív anyaggal játszik". Ivo Josipović köztársasági elnök pedig leszögezte, hogy Horvátország minden állampolgárát megilletik a személyi jogok, Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő pedig megkérdőjelezte, hogy ezek után Tomašićnak van-e helye a horvát parlamentben.

Tomasic ezt követően, a késő esti híradó vendégeként úgy értékelte, hogy nincs semmi vitatható abban, amit mondott. Pupovachoz kapcsolódóan pedig felháborítónak tartotta, hogy olyasvalaki vonja kérdőre, akinek korábban az a Vojislav Stanimirovic volt a képviselőtársa, aki - Tomasic szerint - "csetnikekkel volt, ujjal mutogatta, hogy kit vigyenek el Ovcsarára (Vukovár elfoglalása után a szerb szabadcsapatok ide hurcolták horvát foglyaikat, majd kivégezték őket - a szerk. megj.), és szerb szentföldnek nevezte Vukovárt". Az államügyészség azóta nyilatkozatban cáfolta a volt szerb képviselőt ért vádakat.
   
Ruža Tomašić szombati kijelentése olaj volt a tűzre azok után, hogy pénteken a rendőrség előállította a köztudottan jobboldali Zdravko Mamićot, a zágrábi Dinamo labdarúgóklub elnökét, aki egy rádióműsorban horvátgyűlölőnek nevezte a szerb származású Željko Jovanović oktatási és sportügyi minisztert. Mamićot szombaton este kiengedték, de gyűlöletkeltés miatt bíróság elé kell állnia.
   
Egyes elemzők a választások előtti, az utóbbi napokban ugyancsak felforrósodott hangulatra vezetik vissza azt is, hogy vasárnap horvát kiskorúak egy csoportja összetűzésbe keveredett, majd tettlegesen is bántalmazta a Šibenik környéki Krka ortodox monostor teológushallgatóit, akik közül hat könnyebb, egy pedig súlyosabb sérüléseket szenvedett. A hét támadót a rendőrség már aznap előállította, kihallgatásuk után szabadlábra helyezték őket, de bíróság előtt kell felelniük tettükért.
   
A Európai Unióhoz július elsején csatlakozó Horvátországban májusban, az európai parlamenti választások után helyhatósági választásokat is tartanak. Habár hivatalosan még az európai parlamenti választások kampányidőszaka sem kezdődött meg, megfigyelők szerint a politikai szereplők már hónapok óta kampányolnak.