2024. április 24., szerda

Berlusconi házi őrizetre cserélte a börtönt

Olaszországban jelenleg a focisták szolgáltatják azt a cirkuszt, amely az ókori Rómában még a gladiátorok feladata volt. Akad egy kivétel is: Silvio Berlusconi. A többszörös exkormányfő maga egy gladiátorsereggel is felér és – politikai bohócként – óriási tömegeket szórakoztat szüntelen demagógiájával, (szex)botrányaival, adócsalási és egyéb bírósági pereivel. A napokban az utóbbiak kerültek ismét az érdeklődés középpontjába. Csak Milánóban két bírósági ügye van. Az egyik perben kiskorúval létesített szexuális kapcsolattal, a másikban adócsalással vádolják. Berlusconi ügyvédei indítványozták, hogy ezeket a pereket helyezzék át máshová, de az illetékesek elutasították a kérelmet. Abba egyeztek csak bele (a héten), hogy a 76 éves Berlusconi szexbotrányához kapcsolódó, úgynevezett Ruby-pert március 25-ére halasztják.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó (milánói) bírósági tárgyalás, a Ruby-per alighanem a hatóságokkal örökös harcban álló Berlusconin is kifogott. Az alperes volt kormányfő nagy bajba kerülhetett, hiszen a múlt héten még a tárgyalásra sem tudott elmenni. Helyette inkább bevonult a kórházba, és azt a hét végén hagyta el. Saját bevallása szerint szemgyulladás és szívproblémák akadályozták meg abban, hogy a hazájában a legnagyobb figyelemmel kísért bírósági tárgyalásán megjelenjen.

A milánói bíróság a híres-hírhedt Ruby-ügyben szeretné mielőbb kimondani az elsőfokú ítéletet. Erre talán már március 25-én sor is kerülhet. A 2011-ben kezdődött Ruby-perben a volt kormányfőt kiskorú prostitúcióra kényszerítésével, illetve kiskorúval létesített szexuális kapcsolattal vádolják. Ez a per érdekli leginkább honfitársait és a médiát is.

A gyanú szerint 2010 februárja és májusa között egy 17 éves örömlány szexuális szolgáltatást nyújtott Berlusconinak a politikus Milánó környéki villájában. A marokkói születésű – „művésznevén” csak – Ruby Rubacuoriként (Szívtipróként) ismert prostituált 14-szer vett részt a villában szervezett szexpartikon, orgiákon, és más férfiakat is „szórakoztatott”.

Berlusconi korábban tagadta a bíróságon a szexuális kapcsolatot Szívtipró Rubyval, akinek a valódi neve Karima El Mahroug. A bírák ezt nem hitték el. Rubyt már el is ítélték: 500 euró pénzbüntetésre. Berlusconiról azonban „nem szálltak le”. Sőt az ügyész börtönt kért a volt kormányfőre, a bíróság pedig már első fokon – valószínűleg elmarasztaló – ítéletet is hirdetett volna a napokban, de a kórházba menekült Berlusconi távollétében nem tehette meg.

A vádak szerint Berlusconi fizetett Ruby szolgáltatásaiért, de ezt mindketten tagadták. Az ügy kapcsán a politikust hivatali visszaéléssel is gyanúsítják. A vád szerint megakadályozta, hogy Rubyt lopásért bebörtönözzék. Ha bebizonyosodna, hogy kormányfőként nyomást gyakorolt a hatóságokra a lány büntetésének elengedése érdekében, nagy bajba kerülne: akár 12 év börtönre is ítélhetnék. Kiskorú megrontásáért „csak” három évet kaphat.

Berlusconit 2012 októbere óta – más ügyekben – már kétszer ítélte el a bíróság első fokon (tehát nem jogerősen) börtönbüntetésre. Legutóbb március 7-én kapott első fokon egy év börtönbüntetést, nyomozati titok megsértése miatt.

Mindazonáltal nem valószínű, hogy akár egyetlen percre is magára kell majd öltenie a rabruhát, még akkor sem, ha jogerősen ítélik el. Részben azért, mert Olaszországban lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai, és a végső ítélet kihirdetésére nagyon sokat kell várni, részben egy törvény miatt, amely tiltja a 70 évnél idősebb személyek bebörtönzését. Helyette a koros elítélteknek házi őrizetet ír elő a paragrafus, amely annak idején – különös véletlen folytán – épp Berlusconi sugallatára íródott...

Házi őrizet nemcsak elítéltekre vár, hanem gyanúsítottakra is. A napokban két volt parlamenti képviselőnek rendeltek el otthonelhagyási tilalmat. Mindkettőjüket korrupcióval gyanúsítják; egyikőjüket állítólag épp Berlusconi fizette le.

Nem volt ilyen szerencséje Berlusconi volt bizalmasának, Nicola Cosentinónak. A levitézlett politikus a hét végén – miután elvesztette parlamenti képviselői mandátumát – rács mögé került Nápolyban. Azért kellett bevonulnia a börtönbe (a hamarosan kezdődő bírósági tárgyalás befejezéséig), mert a gyanú szerint együttműködött a Camorrával, a szervezett bűnözés leghírhedtebb nápolyi csoportjával. Ráadásul még korrupciós és pénzmosási ügyekbe is belekeveredett.