2024. április 24., szerda

Ünnepelt egy maroknyi magyarság

Vajdaságban egyedüli művelődési egyesület, amely a Kossuth Lajos nevet viseli a veprődi egyesület, amely 1948. március 3-án alakult meg, és az idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját

Ott, ahol a magyar nyelvű oktatás, igaz már csak az alsós diákoknak, még a 2001-2002-es tanévben megszűnt, nagyon nehéz a magyar kultúra, a hagyomány ápolása. A falú magyar anyanyelvű lakossága is egyre fogy, ennek ellenére a pici közösség lelkes hozzáállásával továbbra él a fennmaradás vágya, amely biztosítja az egyesület megmaradását – mondja Shmich Jolán nyugalmazott könyvtáros, aki jelenleg is aktív tagja az egyesületnek és jelentős szerepet tölt be munkájában, jelenleg is kórusvezető.

Az alapító tagok közül sajnos már csak Brkanlić Barna Anna nyugalmazott tanítónő él, természetesen ő is megjelent az ünnepségen.

A jubileum alkalmából szombaton alkalmi ünnepi műsort szerveztek, amely a régi fotók kiállításának megnyitásával kezdődött, bemutatva a helyi művelődési életet a kezdetektől napjainkig. Papajcsik Béla, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, mondván, felemelő érzés, hogy néhány órára benépesedett a magyar forradalmár nevét viselő művelődési egyesület székháza, és feledjük a mindennapok nehézségeit, azt, hogy egyre kevesebb a magyar a faluban, a tagság száma is folyamatosan csökken.

A 65 év alatt az egyesületnek volt színjátszó csoportja, amely egyaránt felkarolta az amatőr színészeket, gyerekeket, felnőtteket, ezenkívül volt néptánccsoportja is, de az évek során a tagok számának csökkenése miatt mindez megszűnt. Jelenleg a Nefelejcs vegyes kórus és az irodalmi szakkör tagjai öregbítik az egyesület hírnevét számos községi és körzeti szemlén. Pár évvel ezelőtt a Durindó gálaműsorának is otthont adott az egyesület, és a kis faluban rövid időre több magyar volt, mint helybeli. Augusztus 20-a, Szent István napja falunap és egyben templombúcsú is, amely jeles napot az egyház keretében ünneplik meg.

A színvonalas jubileumi ünnepség megszervezése mégis arról tanúskodott, hogy igenis van értelme az önzetlen és önfeláldozó munkának ott is, ahol a magyarság szórványban él, hátrányból indul. A helyi Nefelejcs énekcsoport a Kossuth Lajos azt üzente című dallal nyitotta meg a rendezvényt, majd fellépett a kúlai Népkör MMK Bartók Béla dalárdája és Ibolya gyermek tánccsoportja, és alkalomhoz illő szavalatokkal emelte a jubileumi műsor színvonalát a sziváci Szenteleky Kornél ME. A cservenkai József Attila Művelődési Egyesület is fellépett úgyszintén mint a magyarkanizsai Ozoray Árpád ME szólóénekesei. A közönség vastapssal jutalmazta az általános iskolás Hajnal Lívia verselését és szólóéneklését. Zárszóként a jelenlevő énekcsoportok Vendel Gyöngyi karnagy vezetésével előadták a Fohász a déli végeken című megzenésített verset.