2024. április 19., péntek

Koštunica támadással védekezik

Tagadja Milo Đukanović állításait, miszerint ő állt Đinđić meggyilkolása és az amerikai nagykövetség felgyújtása mögött

A legmélyebb megrökönyödéssel utasította el Vojislav Koštunica Milo Đukanović montenegrói kormányfő vádjait, miszerint ő áll Duško Jovanovićnak, a Dan napilap egykori újságírójának meggyilkolása mögött. A Szerbiai Demokrata Párt elnöke ezeket az állításokat „sötétnek és kíméletleneknek” nevezte. Mint a lapban közölt reagálásában áll, „a kezei tiszták, a lelkiismerete tiszta-e”, a montenegrói kormányfő állításait pedig „zilált fellépésnek” minősítette, ugyanakkor felszólította Đukanovićot, nyilatkozzon, vajon „az ő kezei tiszták, a lelkiismerete pedig nyugodt-e”.

Milo Đukanović egy nappal korábban hozta összefüggésbe a volt jugoszláv elnököt nem csak Duško Jovanović, de Zoran Đinđić meggyilkolásával is.

„Ugyanaz a személy áll Zoran Đinđić szerbiai kormányfő és a podgoricai Dan újságírója és résztulajdonosa Duško Jovanović meggyilkolása mögött” mondta kormánya száznapos működése kapcsán. Mint ekkor kijelentette, mindkét gyilkosság mögött ugyanaz a személy áll „aki Montenegró függetlensége ellen volt”.

„Ez ugyanaz a személy, aki időnként képes lángra lobbantani valamely nagy ország belgrádi nagykövetségét is” – tette hozzá. „Ugyanarról az emberről van szó, akit felelősség terhel Đinđić meggyilkolása miatt, és aki politikájával ellehetetlenítette, hogy Szerbia az európai útra lépjen, illetve brüsszeli destrukcióival igyekezett gátolni Montenegró európai útját is. Ő pénzelte Lekićet (Miodrag Lekić montenegrói elnkökjelölt – a szerk. megj.) és társaságát, hogy azok Washingtonba utazzanak és eszközöljék ki a függetlenségi népszavazás elodázását” magyarázta Đukanović.

Koštunica azt is közölte, hogy reagálásáról tájékoztatta a szerbiai hatalmi szerveket is, ugyanis, mint írja, „eddig nem volt rá példa, hogy egy független állam hivatalos tisztségéből valaki a legdurvább bűncselekmények elkövetésével vádolja a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság egykori elnökét.

Az SZDP elnöke a vádakra reagálva kiemelte, hogy személyesen nem is ismerte a meggyilkolt Jovanovićot, akinek a halála óta többször is „kötelességből” találkozott Đukanovićtyal, aki „e számos találkozó egyikén sem volt eléggé bátor ahhoz, hogy akár burkoltan is felemlítse mostani kitalációit”.

Arra a vádra reagálva, miszerint ő áll a belgrádi nagykövetség felgyújtása mögött, azt válaszolta, hogy ez Szerbia belügye, illetve felszólította a montenegrói kormányfőt, hogy amennyiben vannak bizonyítékai, juttassa el azokat az illetékes állami szerveknek.