2024. április 19., péntek

Megbüntettek hat parlamenti képviselőt

A liberális Bojan Đurić az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért

A Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt kettő-kettő, a Szerb Haladó Párt egy köztársasági parlamenti képviselőjének, valamint egy önálló képviselőnek kell pénzbírságot fizetnie, amiért a parlamenti ülés elnöklője figyelmeztetni kényszerült őket.

Borislav Stefanovićnak (DP), Gordana Čomićnak (DP), Popović Juditnak (LDP) és Marjan Rističevićnek (SZHP), valamint az önálló képviselőnek, Zaharije Trrnavčevićnek, fejenként 7589 dinár büntetést kell fizetniük, a liberális Bojan Đurićnak pedig 15 178 dinárt. Đurićot kétszer figyelmeztették parlamenti ülésen.

Az érintetteket a Szerbiai Képviselőház idei első rendes és negyedik rendkívüli ülésén figyelmeztette az ülés elnöklője.

Đurić szerint Nebojša Stefanović házelnök ilyen módon számol le a LDP képviselőivel.

– Stefanović ilyen eszközökkel kívánja megakadályozni, hogy bárki is szóba hozza a házelnök képességeit, rátermettségét. Ez nem áll összhangban a demokratikus társadalmak szellemiségével. Még jó, hogy az LDP nem olyan, mint az SZHP mostani képviselői voltak valamikor radikális korukban. Mi nem tépjük ki senki kezéből a mikrofont, nem öntjük nyakon képviselőtársainkat vízzel. A véleményem szerint indokolatlan büntetés miatt az alkotmánybírósághoz fordulok jogorvoslatért. Ha az alkotmánybíróság úgy véli, hogy Stefanović valóban teljhatalmat élvezhet, akkor ezt civilizáltan és békésen elfogadom. Továbbra sem tudom, hogy miért büntetett meg a házelnök. Elképzelhető, hogy azért, mert megemlítettem a Megatrend magánegyetemen szerezett diplomáját, valamint megkértem, hogy a parlamenti vita során ne lopja el tőlem a rendelkezésemre álló felszólalási időt. Ha Stefanović úgy véli, hogy személyes becsülete és tekintélye 15 178 dinárban mérhető, akkor inkább semmit sem fűzök a házelnök önbecsüléséhez. A bírságot egyébként szívesen kifizetem, hiszen a pénzt jótékonysági célokra fordítják. Legalább egy hátrányos körülmények között élő szerbiai gyermeknek haszna származik a házelnök gőgösségéből – fogalmazott Đurić.