2024. április 25., csütörtök

Árad a Tisza, de még nem fenyeget veszély

Tegnap a vajdasági folyók összesen 213 kilométeres szakaszán volt hatályban rendes árvízvédelmi készültség. A Dunát 65, a Tiszát 51, a Szávát 19, a Temest pedig 61 kilométeres szakaszon érintette a rendes árvízvédelmi készültség. Hétfőn a tartományban még megközelítőleg 183 kilométeren volt érvényben rendes árvízvédelmi készültség, a növekedő vízállás miatt azonban a Duna jobb partján, a Kamenica, Pétervárad és Karlóca közötti szakaszon 13 kilométeren kellett elrendelni a rendes árvízvédelmi készültséget.

Pancsovánál a Duna vízszintje tegnap 544 cm-t ért el (a hétfőihez képest ez +4 cm-t jelent), Újvidéknél pedig 458 cm (+4) volt. A Tisza Titelnél 530 cm-ig emelkedett (+11 a hétfőihez képest). A Temes vízszintje Módosnál tegnap a 432 centimétert (-72 cm hétfőihez képest) érte el.

A Vajdaság Ma hírportál kapcsolódó tudósításából kiderült, hogy Zentánál a Tisza vízszintje 483 centiméterig emelkedett. Ördög Rudolf, a DTD magyarkanizsai részlegének vezetője szerint a folyó ugyan árad, de a becslések szerint már csak egy-két napig emelkedik a vízszint, utána pedig hosszabb időre megállapodik. Egyelőre nem kell attól tartani, hogy a Tisza kilép a medréből és eléri a töltés lábát – mondta a szakember.

Az utóbbi időszak bőséges csapadéka miatt Magyarkanizsa községben egyre növekszik a felszíni vizekkel borított terület. Horgoson a kishorgosi utat, a Szelevényi puszta egy részét és néhány gyümölcsöst lepett el a belvíz – tudósította a Vajdaság Ma.