2024. március 28., csütörtök

A házalás eredménye

Nagybecskereken kettőről hétre emelkedett a leendő magyar elsősök száma

Nagybecskereken az iskolai előkészítő csoportba csak két magyar gyerek jár, ami kérdésessé tette az egyetlen magyar osztály megnyitását őszre a Sonja Marinković Általános Iskolában (volt Messinger). Ez komoly veszélyt jelent a közép- és dél-bánáti magyarság megmaradása szempontjából is, hiszen hiába vannak (még) magyar középiskolai osztályai, Nagybecskerek csak akkor marad a bánáti magyarság oktatási központja, ha a városban megmarad a magyar alapfokú oktatás. Nem véletlen, hogy ezt az iskolát az MNT 2011-ben kiemelt jelentőségű magyar oktatási intézménnyé nyilvánította. De, mint ahogy Katona-Debreczeni Gizellától, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatónőjétől hallottuk, a helyzet változott, és jelenleg már úgy állnak a dolgok, hogy őszre (legalább) hét magyar elsősre számítanak.

– Ez elsősorban annak az eredménye, hogy két tanítónő, Gera Anna és Tóth Krisztina körbejárták a nagybecskereki magyar családokat, amelyeknek iskoláskor előtti gyerekeik vannak. Ezzel még nem ért véget az akciónk. Szerdán szülői értekezletet tartunk, amelyre meghívtuk azokat a szülőket is, akiknek fiatalabb gyerekeik vannak, és reméljük, hogy majd ők is magyar tannyelven kezdik meg iskoláztatásukat. Mert az előrejelzések azt mutatják, hogy jövőre sem lesz könnyebb. A csapatba bekapcsolódott egy fiatal pszichológus, Farkas Izabella is, aki tanácsokat ad a szülőknek. Ugyanakkor, egy magyartanár is kifejezte készségét, hogy segít azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke magyarul tanul. Hamarosan az iskolában beindítjuk a Kölyökklubot, amelyben hetente egyszer a tanító néni foglalkozik a jövendőbeli elsősökkel – mondja az igazgatónő.
A nagybecskereki szülőket az elmúlt hónapokban háromszor is megszólították ismertetve velük azokat a kedvezményeket, amelyek a magyar osztályba iratkozó gyerekek után járnak, kezdve a gyerekek ingyenes utaztatásától, a napköziellátáson keresztül, az oktatási-nevelési támogatásig.

Az igazi eredményt mégis a szülők, illetve családok személyes megkeresése hozta, ami persze nem volt könnyű feladat, hiszen Nagybecskerek magyarsága széttagoltan, jórészt a város peremi részén él.
– Több mint harminc családot kerestünk fel. Már volt részem effajta házalásban, de mondhatom, hogy az idei volt a legnehezebb. A tapasztalatok pedig vegyesek. Hálátlan dolog bekopogtatni valakihez. Sajnos, el kell mondanom, hogy több olyan családból utasítottak el bennünket, ahol mindkét szülő magyar, mint a vegyes házasságok esetében. Volt, ahol szóba sem akartak velünk állni, hanem becsukták előttünk az ajtót, jobbik esetben pedig azt mondták, hogy „jó, majd meggondoljuk”. A vegyes házasságokban élők esetében a rosszabb esetben legalább azt a lehetőséget nem utasították el, hogy a szerb iskolába járó gyerek legalább tanuljon magyarul – hallottuk Gera Anna tanító nénitől.
Kérdésünkre, hogy tapasztalata szerint valóban a megszűnés határán van a magyar alapfokú oktatás Nagybecskereken, a tanítónő a következőt válaszolta:
– Nyilvánvaló, hogy évről évre csökken az iskolába induló gyerekek száma, de a legfrissebb terepszemle alapján mondhatom, hogy a városban minden évben 10–15 magyar elsős lehet(ne). Szerintem továbbra is nagy gond a szülők tájékozatlansága. Sokan még ma sem tudják, hogy Nagybecskereken a Diáksegélyező Egyesület utaztatja a kisdiákokat, de az óvodásokat is. Nagyon lényeges, hogy a szülők ne a közelebbi, szerb óvodába írassák gyereküket, hanem a Kolibri óvodába, amelyben az egyetlen városi magyar csoport működik. Akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyerek magyar nyelven kezdi az iskoláztatását is. Ez nagyon fontos, mert egy 6-7 éves gyerekkel már nehezebb tanítási nyelvet váltani. Ezért úgy gondolom, hogy a leendő magyar óvodások felkutatása is fontos. Természetesen a magyar első osztály megtartása létfontosságú. Mert az esetleges összevonás nemcsak egy tanítói munkahely megszűnését jelenti, hanem a felsős osztályok fokozatos leépítését, végső soron pedig a teljes alapfokú oktatás megszűnését eredményezi.
Arra a kérdésre, hogy őszre hány magyar elsősre számít, a tanító elmondta, hogy számításai szerint 8–10 magyar elsősük lesz.
– Húsvét előtt megkezdjük a foglalkozásokat a Kölyökklubban, ahova nem csak a leendő elsősöket várjuk, hanem a fiatalabbakat, de azokat is, akik esetleg „csak” azért jönnek, hogy megtanuljanak magyarul – nyilatkozta tegnap lapunknak Gera Anna.