2024. április 25., csütörtök

Ciprus nemet mondott

Elutasította kedden este a ciprusi törvényhozás a bankbetétek megadóztatását, amely az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi.

Az eredeti tervekhez képest módosított, a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot a kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (Disy) kivételével valamennyi párt elutasította. Az 56 fős törvényhozásban 20 mandátummal rendelkező legnagyobb kormánypárt az előzetesen jelzetteknek megfelelően tartózkodott a szavazáson.

A szocialista párti házelnök a szavazás előtt kijelentette, hogy szerinte csak elutasítani lehet ezt a „zsarolást", amely egyenértékű a „bankok megtámadásával". Jannakisz Omiru egyben a megállapodás újratárgyalását sürgette, hiszen ha ezt Ciprus elfogadja – mondta – egyetlen egy külföldi befektető sem tartja majd pénzét a szigetországban.

A parlament előtt tüntetők ovációval fogadták a döntést a helyi tudósítók szerint. A parlament épülete előtt több ezren tüntettek, többen közülük orosz zászlókat lengetve. A ciprusi bankbetétesek mellett a pénzüket ott tartó orosz állampolgárok lehetnek a bankbetétekre kivetett adó legnagyobb vesztesei. A tüntetők „Nem kérünk többé a bohócokból" és „El a kezekkel Ciprusról" táblákkal követelték a mentőcsomag elutasítását.

Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter szerdán egyeztet majd Moszkvában az orosz vezetéssel, többek között a Ciprusnak 2011-ben nyújtott hitel meghosszabbításáról.