2024. április 23., kedd

Moszkva: A bankbetétek megadóztatása igazságtalan

A ciprusi törvényhozás mára halasztotta az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást

A ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakszerűtlen és veszélyes lenne – mondta tegnap Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Peszkov egyben arról tájékoztatott, hogy az orosz államfő tegnap rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben.

Korábban Anton Satalov, orosz pénzügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott: akkor lenne igazságos az intézkedés, ha az kizárólag a bankbetétek kamataira vonatkozna.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig az Interfax hírügynökség tudósítása szerint tegnap „más pénzének lefoglalásá”-hoz hasonlította az akciót. „Nem tudom, kitől származik az ötlet, de úgy néz ki” – tette hozzá.

Vezető orosz napilapok kommentárja szerint az orosz bankbetétesek kétmilliárd dollárt veszíthetnek a ciprusi kormány döntése miatt, hogy megadóztatja a bankbetéteket. A Vedomosztyi, befolyásos üzleti-politikai újság egyenesen úgy fogalmaz, hogy Ciprus idegen pénzekkel fizeti ki adósságát. A külföldi bankbetétesek legnagyobb részét az orosz állampolgárok teszik ki.

A Moody’s hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi, orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben. Ciprus csődje esetén az orosz bankok – VTB bank, Gazprombank, Szberbank, Alfa bank – vesztesége 43–53 milliárd dollárt tenne ki egyes becslések szerint. Az orosz bankok által ciprusi offshore cégeknek adott hitelek nagyságát 30 és 40 milliárd dollár közé teszik. Az orosz pénzintézetek ciprusi leányvállalataiban további 12 milliárd dollárt helyeztek ki.

A ciprusi törvényhozás mára halasztotta az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról – közölte tegnap a nicosiai törvényhozás elnöke.

A ciprusi belpolitikai alkudozás közepette tegnap több euróövezeti döntéshozó is egyértelművé tette, hogy a 10 milliárd eurós ciprusi mentőcsomag részeként vállalt 5,8 milliárd eurós önrész előteremtésének módját Ciprus saját maga döntheti el.

Az euróövezet pénzügyminiszterei által a ciprusi bankbetétesekre mért csapás sokkolta, megrémítette a politikusokat és a bankárokat, akik attól tartanak, hogy a lépés olyan precedenst teremt, amely elbizonytalanítja a befektetőket és az állampolgárokat. A miniszterek pénteki döntése értelmében a szigetország bankjaiban elhelyezett betétekre egyszeri különadót vetnének ki. Az adókulcs 100 ezer eurót nem meghaladó betétek esetén 6,75 százalék, e határ fölött pedig 9,9 százalék lenne. Tegnapi hír szerint a ciprusi kormány – amely megrettent a hír hallatán kitört népharagtól – új javaslattal fordul az euórövezet főnökéhez. Ennek értelmében a 100 ezer eurónál kisebb értékű bankbetétek adója 3 százalék, a 100 és 500 ezer közötti összegeké 10 százalék lenne. Az 500 ezer eurót meghaladó részre 15 százalékos adókulcs vonatkozna.

A miniszterek azzal számolnak, hogy a különadó révén 5,8 milliárd euró folyhat be. Nagyjából ennyivel csökkentették a Nicosia által eredetileg kért pénzügyi mentőöv (17 milliárd euró) nagyságát, és állapodtak meg 10 milliárd euró folyósításában. Ezt azonban még jóvá kell hagyniuk az eurózónában tömörült államok parlamentjeinek.

A szigetországban, amely évtizedek óta alacsony társasági adóval és magas betéti kamatokkal vonzza a külföldi cégeket és a befektetői pénzeket, nagy felháborodás fogadta a pénteki hírt. Jianakisz Omiru parlamenti elnök megszakította londoni látogatását, és hazautazva a televízióban kijelentette: a partnerek felmondták az európai szolidaritást, és megalázták Ciprust. A törvényhozás igazságügyi bizottságának elnöke katasztrófának minősítette a döntést, egyben a bankrendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetett. A kommunista AKEL azt követeli, hogy a kormány bocsássa népszavazásra az ország esetleges kilépését az euróövezetből. „Európa neokolonialista módon viselkedett” – hangoztatta Androsz Kiprianu AKEL-szóvivő.

Ciprus érseke is kemény hangot ütött meg. Vasárnapi szentbeszédében Krizosztomosz „Európa aljasságát” ostorozta hazájával szemben, egyúttal kijelentve, hogy a bűnösöket felelősségre kell vonni. „A nép úgy érzi, hogy egyeseknek börtönben van a helyük” – mondta a főpap, ugyanakkor nyugalomra intve a hívőket.

A bankbetétek megadóztatása ugyan egy tabu megszegésével ér fel, ám az eurózóna főnöke, a holland Jeroen Dijsselbloem szerint nem lehetett másként megmenteni a ciprusi bankszektort, amelynek mérlegfőösszege nyolcszorosa a ciprusi gazdaság évi teljesítményének.