2024. március 28., csütörtök

Leégett Nyúl Zoltán lelkész háza

A családnak sikerült időben kimenekülnie az égő házból

Hétfő este tűz ütött ki Pacséron, Nyúl Zoltán, baptista lelkész családi házában. A tiszteletes nevét nem csak hívei ismerik, hiszen szerteágazó karitatív munkája egész Vajdaságba hírét vitte. Amint nem hivatalos forrásból megtudtuk, vélhetőleg egy gázpalack cseréjét követően ütött ki a tűz, a gáz valamilyen okból kifolyólag lángra lobbant. A tűzoltókat fél 6 körül riasztotta a tiszteletes felesége, akiket a helyszínre érve 4-5 méteres lángok fogadtak. A tűz nagyon gyorsan átterjedt az egész házra, de szerencsére a házban tartózkodóknak sikerült időben kimenekülniük. Szemtanúk elmondása szerint, egyik kislányát maga Nyúl tiszteletes mentette ki az ablakon keresztül.

A tűz oltásában a pacséri önkéntes tűzoltók mellett részt vettek a bácskossuthfalvi és topolyai hivatásos tűzoltók is. Az oltás idején erős szél fújt, így félő volt, hogy a tűz esetleg átterjed más épületekre is, de ezt sikerült megakadályozni. A tűzoltók rövid időn belül lokalizálták a tüzet, de ezt követően egészen este 10 óra környékig a helyszínen maradtak, mivel a mennyezet leszakadt és az alatta parázsló a faanyag bármikor lángra lobbanhatott volna.

Amint utólag kiderült, a kár tetemes, főként a ház új része sérült, ami rengeteg fa építőelemet tartalmazott. De emellett a berendezés és a használati tárgyak nagy része is a tűz martalékává vált.

A tragédiát még szomorúbbá teszi, hogy a tűz során Nyúl tiszteletes is sérüléseket szenvedett az arcán és a kezén. Beszállították a kórházba, de szerencsére a sérülések nem bizonyultak túl komolynak, így kedden már ki is engedték.

- Kicsapott a gáz, lángra lobbant, kigyulladt a ház, majd leégett, percek alatt mindenünk odaveszett, a hitünk azonban megmaradt - nyilatkozta lapunknak Nyúl Zoltán pacséri-bácskossuthfalvi baptista lelkész, miután kedden reggel kiengedték a kórházból.  Elmondta, hogy a hétből öt gyerek tartózkodott otthon, szerencsére időben sikerült kimenekülniük, nem szenvedtek égési sérüléseket. A népes család egyelőre a rokonságnál húzza meg magát, a baptista egyházból kedden többen felkeresték őket, de a helybeliek közül is sokan felajánlották segítségüket. Egyelőre hosszú távon nem tudnak gondolkodni, még nem tudják, hogyan tovább, jelenleg a károkat mérik fel, próbálják menteni, ami menthető, de szinte minden megégett a hétfő esti tűzben. Megtudtuk, a körülményekhez képest jól vannak, mély hitük segít abban, hogy megőrizzék nyugalmukat, lélekjelenlétüket. Folyószámlájuk egyelőre nincs, éppen a napokban tervezték egy emberbaráti civil szervezet bejegyzését. A segítségnyújtás módjáról tehát egyelőre nem tájékoztathatjuk olvasóinkat, de bizonyára erről napokon belül döntés születik.

GYŰJTÉS

A szerencsétlenül járt család számára a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete szervez gyűjtést. Mint azt a Facebook közösségi oldalon közzétették: „elsősorban lábbelire van szükség: 25-ös méretű kislány, 31-es méretű kislány, 37-es és 39-es lány, valamint 40-es méretű fiú cipőket és ruházatot várnak, de ezen túl a családnak élelmiszerre, tisztálkodási szerekre is szüksége van.

Nyúl Zoltán a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként hosszú évek óta mindenütt jelen volt, ahol szükséget szenvedtek az emberek, a topolyai Bethesda Szeretszolgálat egyik alapító tagja, a karácsonyi cipős doboz-akciók koordinálója, a bácskossuthfalvi Missziós Központ létrehozója.

A szegedi Márton Áron Szakkollégiumban lakó diákok segélykoncertet szerveznek március 26-án, kedden este nyolc órától a Nyúl család megsegítésére. A Nyúl család egyik fia, Nyúl Máté ennek a kollégiumnak volt a lakója. A koncerten komoly és világzenei művek is elhangzanak majd, melyeket a kollégium zeneakadémistái és hobby-zenészei adnak majd elő. A belépés díjtalan, becsületkasszát állítanak fel, ahová mindenki saját belátása szerint teheti bele adományait.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai nagy részt vállaltak a Szabadka mellett élő menekültek segélyezésében is, Nyúl Zoltán  vezetésével rendszeresen látogatták a város melletti szeméttelepen élő menekülteket.

(A fotókat Kasza Kinga készítette.)