2024. április 18., csütörtök

Főhajtás és tiszteletadás Zentán

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek

Alkalmi tiszteletadással és főhajtással emlékeztek szombaton délután Zentán a Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira, valamint Szegfű György honvédhadnagyra. A megemlékezés keretében az intézmények, a politikai pártok és a szervezetek jelenlévő képviselői elhelyezték az emlékezés virágait is.

A megemlékezés kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi zentai oktatási és művelődési tanácsos üdvözölte a jelenlévőket, majd Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét. A program folytatásában Sárosi Gabriella történelem szakos tanár, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője mondott ünnepi köszöntőt, amelyben a forradalom és a szabadságharc legmeghatározóbb eseményeinek fontosságára hívta fel a figyelmet.

A köszöntőt követő alkalmi műsorban közreműködtek a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai, akiket Berecz Gábor Zsuzsanna, Molnár Szilvia és Szabó Éva készítettek fel.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Menyhárt Attila, a község általános iskolás diákjai nevében a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulói, Kálity Kinga és Fleisz Zsolt, a község köztársasági parlamenti képviselői nevében Sándor József, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hajnal Jenő, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf és Širková Anikó, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezete nevében Pék Zoltán, a párt zentai szervezete nevében Rácz Szabó Márta és Lőrinc Csongor, a Magyar Polgári Szövetség nevében Rácz Szabó László és Erdélyi György, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Berze József, a Magyar Remény Mozgalom nevében Hornyák László és Eszes Lívia, a Jobbik délvidéki szervezete nevében Győri Endre és Tóth Anasztázia, a Wass Albert Követőinek Asztaltársasága képviseletében pedig Czabafy Ágnes és Körmöczy Violetta helyezték el az emlékezés virágait. Az intézmények, a politikai pártok és a szervezetek jelenlévő képviselői ezt követően megkoszorúzták Szegfű György honvédhadnagy kálváriadombi sírját is.

Sötét az éj. De égnek benne csillagok…”

Sötét az éj. De égnek benne csillagok…” címmel tartottak ünnepi műsort a zentai Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom évfordulója alkalmából. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, majd fellépett a zentai Mécsvirág együttes és a hódmezővásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes is.

A rendezvény kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi zentai oktatási és művelődési tanácsos üdvözölte a vendégeket, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb momentumainak kiemelése mellett az akkori történésekben rejlő üzenetek felismerésének fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

– A márciusi forradalom üzenete minden korban a jelenről és a jövőről szól – fogalmazott Ceglédi Rudolf. –1848. március 15. megmutatta, hogy a szabadság csak akkor szabadság, ha mindenkié. Ha mindenki annyit kap belőle, amennyit a másik, ha nincsenek kivételezettjei. Március 15. megmutatta, hogy bizonyos célokért és értékekért a különböző gondolkodású emberek is össze tudnak fogni. Március 15. azt is megmutatta, hogy a népből akkor válik nemzet, ha hisz az erejében és a nemzeti hagyományaiban. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléke kötelez minket, akik tudunk és akarunk is tenni a magyar nemzeti közösségünk megmaradása érdekében. A sorskérdésekben nem szabad kibúvót keresni, nem hozhatjuk fel magyarázatként a megosztottságot, az érdektelenséget, hiszen éppen ezeket kell leküzdenünk, soha sem szabad feladnunk a legszentebb eszménket, a magyarságunkat. Elvi kérdésekben, tisztességben, nemzeti értékekben nincs alku – szögezte le beszédében Zenta község polgármestere.

Az ünnepi műsorban fellépett a zentai Mécsvirág együttes, amely Petőfi Sándor művei köré épülő összeállítással lépett a közönség elé, valamint a hódmezővásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes, amely látványos koreográfiákat mutatott be a zentai közönségnek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megtartott ünnepségsorozat szervezője a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ volt.