2024. április 19., péntek
MEGEMLÉKEZÉS KÚLÁN

Szerényen, de emelt fővel

A tavaszi télben, vasárnap verőfényes napsütés mellett tartották meg Kúlán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezési műsorát, amely a helyi Szent György katolikus templomban kezdődött ünnepi istentisztelet bemutatásával, amelyet Juhász György esperes plébános celebrált.

A megemlékezés és a koszorúzás a helyi katolikus temetőben felállított emlékszobornál folytatódott, ahol a Népkör MMK Dalárda kórusa a Kossuth Lajos azt üzente című dallal nyitotta meg a megemlékezést, majd Valka Károly, a VMSZ tanácsának elnöke, az MNT tagja és a kúlai Népkör MMK alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– Felvetődik a kérdés, hogy mi lehet nekünk, kúlai magyaroknak e pillanatban a legfontosabb ha nem az, hogy a fiatalságnak kiharcoljuk a megérdemelt helyet társadalmunkban. Ez az egyetlen útja annak, hogy büszkén vállalva magyarságukat úgy tudjanak szülőföldjükön élni, hogy ez semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel ne járjon. Többek között elhangzott az is, hogy lehetőségük van arra, hogy az óvodától az egyetemi oktatásig segítsük a magyar diákok szülőföldön való tanulását. A március 15-i forradalmunk vívmánya pedig éppen az, hogy elveinket büszkén vállaljuk és megtartsuk, mert csak így tiszteleghetünk méltó módon őseink, az 1848-as hősök előtt – hangsúlyozta Valka Károly. A Petőfi brigád Általános Iskola tanulói Cvetanović Márta felkészítésében a Nemzeti Dalt adták elő. A megemlékezés és tisztelet virágait a VMSZ, az MNT, a VMSZ helyi szervezete és a kúlai Népkör MMK nevében annak jelenlevő képviselői helyezték el az emlékműnél, majd a kúlai református temetőben folytatta az ünneplő tömeg a szabadságharcra való megemlékezést.