2024. április 25., csütörtök
HAJDÚJÁRÁS

Felkarolni a magyar nemzetiségű gyerekeket

Nyertes pályázat Bordánnyal, hamarosan együttműködési szerződés a Szeged 2011 labdarúgóklubbal

A napokban már szóltunk arról, hogy a Szabadkai Körzeti Ligában szereplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub a megyei első osztályú Bordány csapatával egy határon átívelő (IPA) pályázatot nyert, amelynek nyitókonferenciájára a minap került sor Hajdújáráson. A projektum kedvezményezettje a Bordányi Sportkör, partnere a Vinogradar Labdarúgóklub. Időtartama január elsejétől december 31-éig tart, összköltsége pedig 75 730 euró, amiből Bordány 39 880 euróban, a Vinogradar pedig 35 850 euróban részesül. Célja a két ország utánpótlás-nevelésének hagyományaira alapozott együttműködés a fiatal labdarúgók képzésében és versenyeztetésében, a labdarúgás népszerűsítése és barátságos mérkőzések általi barátkozás a két település fiataljai között.

A nyitókonferenciát követően az év végéig három közös edzőtáborozáson vesz részt a két klub ifjúsági és serdülőegyüttese, amiből kettőt Bordányban, egyet pedig Hajdújáráson rendeznek meg. Ezen edzőtáborok során felkészülési mérkőzéseket játszik a két csapat egymással, a serdülők és az ifik számára tavasszal és ősszel 6-6 csapat – melyből 2-2 a vendégcsapat mindkét országból – részvételével két minibajnokságot rendeznek, ahol a serdülők mezőnyében egy lánycsapatnak is fel kell lépnie. A két klub felnőttcsapata négy alkalommal találkozik egymással olyan településeken, ahol nincs szervezett futballélet, s így népszerűsítik a sportágat. Két workshopot is szerveznek, ahol a szerb és a magyar szakemberek megosztják egymással tapasztalataikat. A zárókonferenciát az év végén Bordányban tartják.

– A projekt keretében lesz három edzőtábor, két workshop, két minibajnokság, két konferencia és összesen huszonnégy mérkőzés a serdülő-, az ifjúsági és a felnőttegyüttesek között. Emellett 8000 eurót fordíthatunk az öltözők felújítására, 4000 euróért minden igényt kielégítő fűnyírót vásárolunk, 2500 euró értékben locsolóberendezést veszünk, 2000 eurót szerelésre, mezekre, 1000 eurót pedig labdákra költünk – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

Kikity Attila, a Szabadkai Sportszövetség közgyűlésének elnöke elmondta, hogy az idén 67 éves klub életében az utóbbi huszonpár év nagyon nehéz volt, s óriási erőket kellett megmozgatni, hogy a fényes múltú egyesület egyáltalán fennmaradjon.

– A Vinogradar Labdarúgóklub felkarolja a magyar nemzetiségű gyerekeket, lehetőséget ad nekik a sportág űzéséhez. A pályázat egy útirány is lehet a merészebb álmok megvalósítása felé, afelé, hogy Hajdújárásból egy olyan sportközpont válhat, ahol a tehetséges magyar sportolók különböző nyári táborokban, edzőtáborokban vennének részt – mondta Kikity.

Tanács Gábor, Bordány község polgármestere kifejezte reményét, hogy sok hasznos dolgot megtanulhatnak a hajdújárási egyesülettől, s egyúttal felajánlotta segítségüket a nyitókonferencia házigazdái számára.

Kiss-Patik Péter, a Bordányi Szövetkezeti Sportkör elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a serdülő és az ifjúsági korosztály számára az első közös edzőtábort már e hónap 25-e és 30-a között megtartják Hajdújáráson.

– Ez a sportegyüttműködés az első lépés, s bízom benne, hogy hamarosan a kultúra és a gazdaság területén is együttműködések születnek – fejezte ki reményét Kiss-Patik.

A hajdújárási együttes a közeljövőben együttműködési megállapodást köt az NB II.-es Szeged 2011 labdarúgóklubbal. A leendő megállapodás célja, hogy a tehetséges hajdújárási és környékbeli fiatalok később a Szeged 2011 csapatában folytathassák pályafutásukat. Adem Kapić klubvezető és Tanács Attila technikai igazgató elmondták, hogy a szegedi labdarúgó-utánpótláskeret igen szűkös, nagyobb távlatokban gondolkodnak, s amikor a Vajdaság felé való nyitás került szóba, akkor más nem jöhetett szóba, csakis Hajdújárás.

– A gyulai Grosics Akadémiával együtt a határon túl képzeltük el egy utánpótlásközpont létrehozását. Hajdújáráson közel száz igazolt labdarúgó játszik, nagy részük magyar, akik közül többen is kettős állampolgárok, és középiskolai, valamint egyetemi tanulmányaikat Szegeden képzelik el. Az együttműködési szerződés előkészítésének fázisában vagyunk, szóban már megállapodtunk abban, hogy azok a hajdújárási és környékbeli fiatalok, akik Magyarországon szeretnék kibontakoztatni tehetségüket, jöjjenek, próbálják ki magukat a mi klubunkban, ajtónk nyitva áll előttük. Jelenlegi csapatunk egyik meghatározó játékosa, Slaviša Stipančević korábban a Vinogradarban is játszott, reméljük, neki mihamarabb lesznek követői – mondták a szegedi vezetők, majd egy garnitúra szereléssel és labdákkal ajándékozták meg a hajdújárási klub vezetőit.