2024. április 20., szombat

Tűzszünet bejelentésére készül a kurd lázadóvezér

Fegyverszünetre fogja felszólítani a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait csütörtökön a Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan. Erről a kurd lázadóvezér maga tájékoztatta a Márvány-tengeren levő Imrali börtönszigeten a legális kurd párt, a BDP őt felkereső ankarai parlamenti képviselőit. Egyikük, Selahattin Demirtas az Öcalannal való találkozóról hétfőn tájékoztatta Isztambulban a sajtó munkatársait.

Elmondta, hogy az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Öcalan saját szavai szerint „történelmi bejelentésre” készül. Ennek lényege, hogy a Kurdisztáni Munkáspártot március 21-én, azaz csütörtökön, a hagyományos kurd (és török) tavaszünnep kezdetén fegyverszünetre szólítja fel.

A török biztonsági erők és a PKK közötti fegyveres konfliktus csaknem 30 éve tart. A PKK 1984-ben kezdett harcot a többségében kurdok lakta délkeleti országrész elszakadásáért. A konfliktus azóta több mint 40 ezer halálos áldozatot követelt.

A török titkosszolgálat tavaly decemberben kezdett tárgyalásokat Öcalannal a kurd konfliktus békés megoldásáról és ennek kapcsán arról, hogy elérjék az Ankara és nyugati szövetségesei által egyaránt terrorszervezetnek tartott PKK lefegyverzését.