2024. április 24., szerda
FALUSI SAKKLIGA

Az Orompart I. a győztes

Vasárnap befejeződött a javarészt a zentai község településeit felölelő falusi sakkliga szokásos téli versenysorozata. Huszonöt évvel ezelőtt indultak a sakkversenyek, majd később rendszeresítették és állandósították a szabályokat, és nem hivatalos liga alakult ki hasznos téli időtöltésre.

A most véget ért bajnokságban (is) hat csapat versenyzett, nem is lebecsülendő színvonalon, hiszen az orompartiak felerősítették csapatukat, a gunarasiak egyébként is erős együttest alkotnak (rangosabb ligában is részt vevő versenyzőkkel), a felsőhegyi csapatban pedig szerepelt a helybeli Juhász Bence, aki a 16 évesek korosztályában nemrégen megnyerte Vajdaság bajnokságát.

A bajnokságot ötfordulós rapid rendszerben bonyolították le, s minden alkalommal mindenki mindenkivel megmérkőzött. Az így kialakult végeredmény szerint Orompart I. csapata nyerte meg a versenyt 61 ponttal, ugyanennyi pontot szerzett a második helyezett gunarasi Fehér Szarvas csapata, 3. Tornyos (52), 4. a zentai Tornádó (42), 5. Felsőhegy (41), 6. Orompart II. csapata 26,5 ponttal.

Az egyéni verseny győztese a huszonkettes mezőnyben a gunarasi Milorad Kocić lett 7,5 ponttal, őt követi szintén a Fehér Szarvas csapatából Branislav Janjušević 6,5, a harmadik helyet pedig a felsőhegyi Juhász Bence szerezte meg 6 ponttal.

Első alkalommal történt meg, hogy a sakkozók pályázat útján némi támogatáshoz jutottak, és így nem a résztvevőknek kellett fedezniük a versenyek költségét.

A falusi sakkligánál jóval fiatalabb, nagyjából feleannyi idős Felsőhegy nemzetközi bajnoksága; ezt a versenyt április 6-án rendezik meg 12. alkalommal.