2024. április 20., szombat

Húsz embert hallgattak ki az újabb csoporterőszak miatt

Húsz embert vettek őrizetbe Indiában egy svájci nőn elkövetett csoportos nemi erőszakkal összefüggésben. Az India középső részén fekvő Madhja Prades tartományban elfogott személyeket nem tartóztatták le, egyelőre csak kihallgatják őket.

A bűntény péntek éjszaka történt. Egy svájci házaspár biciklitúrán vett részt, és egy erdő közelében vert sátrat Datia körzetében. Az éjszaka botokkal felfegyverzett férfiak támadták meg őket. Megverték a férfit, majd egy fához kötözték, a nőt pedig megerőszakolták. Egy tartományi rendőrségi vezető szerint a svájci nőn hét vagy nyolc férfi követett el nemi erőszakot. A pontos számuk nem ismert, mivel mindez éjszaka, sötétben történt. A támadók elvitték a házaspár értékeit.

Linus von Castelmur, Svájc indiai nagykövete felvette a kapcsolatot a házaspárral, és a bűntény mielőbbi kivizsgálását, a tettesek bíróság elé állítását követelte a hatóságoktól.

A bűntett három hónappal azután történt, hogy egy buszon csoportos nemi erőszakot követtek el egy 23 éves orvostanhallgató lányon. A lányt utána brutálisan összeverték, végül pedig kidobták a mozgó járműből. A lány belehalt sérüléseibe, s az eset óriási felháborodást váltott ki, számos indiai nagyvárosban tiltakozó tömegmegmozdulásokat tartottak, a tiltakozók követelték a nők fokozottabb védelmét és a tettesek felakasztását.