2024. március 28., csütörtök

Mikor használhatjuk végre?

Karácsony, január, március 15-e, a legújabb ígéret szerint pedig áprilisban nyílik meg a Királyhalom–Ásotthalom határátkelő

Másfél évtizede húzódik a Királyhalom és Ásotthalom közötti határátkelő megnyitásának története, és még mindig nem tudjuk pontosan, mikor is kerülhet rá sor. A munka nagy részét elvégezte mindkét fél, harminc méternyi aszfaltot kellene csak kiépíteni szerb oldalról, és bizonyos dokumentumok, protokollszerződések aláírására van szükség ahhoz, hogy a határátkelőt végre használhassuk.

Tavaly arról számoltunk be, hogy 2012 karácsonyán már átkelhetünk a kis határon, aztán januárt, majd februárt, legutóbb március 15-ét emlegették az illetékesek. A legutóbbi hír szerint mégsem kerül sor a határ megnyitására ebben a hónapban, legelőbb áprilisban kelhetünk át ezen a határon – a szerb fél szerint azért, mert a magyar kormány bizonyos megállapodások aláírását kéri a megnyitás előtt. Magyar oldalról azt mondják, részükről készen állnak a nyitásra, a szerb oldalon még egy-két napnyi fizikai munkára is szükség van.

A képen jól látszik, minden készen áll, már csak a kis darab út aszfaltozása várat magára (Fotó: Molnár Edvárd)

A képen jól látszik, minden készen áll, már csak a kis darab út aszfaltozása várat magára (Fotó: Molnár Edvárd)

A városi illetékesek semmit sem tudnak arról, mikor kerülhet sor a megnyitóra. Az illetékes belügyminisztériumtól kérvényünkre szinte azonnali válasz érkezett. Azt kérdeztük, pontosan mikor kerül sor a megnyitóra, milyen munkálatokat végeztek eddig és mi az, ami még várat magára, és késlelteti a határ megnyitását. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen munkaidőben tart nyitva majd az átkelő és kik használhatják azt. A választ szó szerint idézzük:

„2013. Január 4-én életbe lépett Magyarország Kormánya és a Szerb

Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás. A megállapodás meghatározza az új határátkelők működését, ahogyan a munkaidejét is, amikor a szükséges műszaki és infrastrukturális feltételeknek eleget tesz a két fél. / Az Ásotthalom, Királyhalom közötti határátkelőhely esetében a megállapodás a következőket állapítja meg – idézzük a megállapodásból:

“(1) A határátkelőhelyen a határforgalom-ellenőrzés Magyarország területén, közös helyen valósul meg. A 11. cikk (4)–(11) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

(2) A határátkelőhely használata kiterjed:

a) a Szerb Köztársaság állampolgárai,

b) az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárai, valamint a Svájci Államszövetség állampolgárai, valamint

c) a b) pontban meghatározott személyek családtagjai, akik harmadik ország állampolgárai és az Európai Unió polgárainak szabad mozgásáról szóló uniós jog rendelkezéseinek kedvezményezettjei személyforgalmára (az autóbusz-forgalom kivételével).

(3) A nyitvatartási idő 07 .00–19 .00 óráig tart.

(4) A határátkelőhelyen veszélyes árut szállító járművek nem közlekedhetnek.

(5) A megfelelő személyi, technikai és infrastrukturális feltételek biztosítását követően a határátkelőhely megnyitásának időpontját a Szerződő Felek diplomáciai úton egyeztetik.

(6) A Szerződő Felek a szükséges technikai és infrastrukturális feltételek megteremtése esetén engedélyezik a nemzetközi személyforgalmat is a határátkelőhelyen vagy a nyitvatartási idő meghosszabbítását, és erről diplomáciai úton tájékoztatják egymást. “/

Az építészeti és területrendezési minisztérium Szerbia részéről az a szerv, amely követi a Királyhalom–Ásotthalom határátkelő kiépítését. A szerb kormány által létrehoztak egy vegyes bizottságot is, amely követi a határátkelőhely kiépítését és annak megnyitásának előkészületeit.

A határ megnyitójára remélhetőleg ezt a több évtizedes táblát is lecserélik (Fotó: Molnár Edvárd)

A határ megnyitójára remélhetőleg ezt a több évtizedes táblát is lecserélik (Fotó: Molnár Edvárd)

Az építészeti és területrendezési minisztérium értesítette a bizottságot, hogy a magyar oldal jelezte igényét, hogy a királyhalmi határátkelő megnyitását megelőzően kínáljanak fel aláírásra a Magyarország területén működő közös átkelő ellenőrzéséről szóló protokolltervezetet. A Magyar oldal jelezte azt is, hogy a munkálatok még nem fejeződtek be teljes mértékben, ezért javasolják, hogy az átkelő megnyitására 2013. áprilisában kerüljön sor.

Ami a szerb kormány feladatait illeti, eddig minden építési, ipari és vezetékek lefektetését illető munka befejeződött, csak a határátkelőig vezető hiányzó útszakasz kiaszfaltozása – ennek az útnak a hossza pedig mintegy 30 méter –, illetve az utcai világítás felszerelése maradt hátra. A közvilágítás kiépítését a szabadkai önkormányzat magára vállalta. Ezenfelül az épületet telefon- és optikai kábellel is ellátta a Szerbiai Telekom.

Amint a fennmaradó műszaki és infrastrukturális feltételek teljesülnek, a magyar és a szerb kormány közösen dönt majd a határátkelőhely megnyitásának pontos időpontjáról” – áll a minisztérium válaszában.

Ahhoz, hogy a magyar fél érezze, valóban van készség az átkelő megnyitására, nyilván nem ártana azt a fennmaradó, mindössze 30 méternyi útszakaszt végre kiaszfaltozni, és a világítást bevezetni. Akkor valóban csak papírokat, protokoll-megállapodásokat kellene aláírni ahhoz, hogy ezen a szakaszon megindulhasson a határforgalom

A határátkelőhely kiépítésének összberuházási értéke 1,5 millió euró. Ennek az összegnek a 85 százalékát az IPA határon átnyúló program pályázaton nyert pénz jelenti. Szabadka 450 000 euróval járult hozzá a költségekhez, az EU-s pályázaton pedig a szerbiai oldal 382 000 eurót nyert a határátkelőhely kiépítésére.