2024. március 19., kedd

Bázelben rendezik a horvát–szlovén bankvitát

Tudósítónktól

Janez Janša szlovén és Zoran Milanović horvát kormányfő ez év március 11-én Mokricében memorandumot írt alá a több mint két évtizede óta húzódó, mindkét ország számára kínos és kellemetlen bankvita rendezéséről. A két miniszterelnök abban állapodott meg, hogy a vitát a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja védnöksége alatt, jogutódlás keretében rendezik. Zágráb felfüggeszti az ügyben indított bírósági eljárásokat, Ljubljana pedig mihamarabb megkezdi Horvátország európai uniós csatlakozásának ratifikációját. A megállapodás kizárólag az úgynevezett átvitt betétekre vonatkozik, vagyis azokra, amelyekért a horvát állam korábban jótállt.

Jugoszlávia felbomlása után a megszűnt Ljubljanska banka jogutódja, a Nova Ljubljanska banka visszatartotta azokat a betéteket, amelyeket még korábban helyeztek el a pénzintézetben az időközben külföldi állampolgárrá vált horvát ügyfelek. A horvát állam mintegy 270 millió euró értékben kezességet vállalt a betétesek pénzének egy részére, így az egykori Ljubljanai Bank ügyfelei horvát bankok révén juthattak kompenzációhoz. Sok betétes viszont nem fogadta el ezt a megoldást, közülük többen magánúton nyújtottak be keresetet a szlovén bank ellen.

Horvátország ezt az összeget szerette volna az elmúlt két évtizedben behajtani Szlovénián, szlovén oldalról ugyanakkor azzal érveltek, hogy a tagköztársaságok önállósodása után Horvátország területén maradtak, ott hasznosulnak a Ljubljanska banka korábbi nagy beruházásai.

Tehát Horvátország a banki adósságot szeretné behajtani, Szlovénia pedig a horvát vállalatoknak folyósított kölcsönök megtérítését követeli. Erre keresnek majd megoldást Bázelben.