2024. március 29., péntek

A szegényeket felkaroló egyházat akar Ferenc pápa

Assisi Szent Ferenc, a szegények szentje után választotta magának ezt a nevet – hangzott el a sajtó munkatársainak szombat délelőtt tartott audienciáján

Szegény egyházat és a szegényekért fellépő egyházat szeretne az új katolikus vezető. Ferenc pápa erről a sajtó munkatársainak szombat délelőtt tartott audienciáján beszélt a Vatikánban.

Az új egyházfő most először szólt arról, hogy miért választotta a Ferenc nevet. A jezsuita Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires eddigi érseke egyértelművé tette, hogy Assisi Szent Ferenc, a szegények szentje után választotta magának ezt a nevet. Assisi Szent Ferenc a béke, a mértékletesség és a szegények szolgálatának jelképe - fogalmazott.

 "A szavazás alatt kiváló barátom, Sao Paulo érseke, Claudio Hummes volt mellettem... Amikor a dolgok kezdtek - mint fogalmazott - 'veszélyesre fordulni', ő bíztatott. Amikor aztán az én javamra döntött a kétharmad, átölelt, és azt mondta, ne feledkezzek meg a szegényekről" - idézte fel a szerdai megválasztása utáni pillanatokat a pápa. Hozzáfűzte, a szegényekről azonnal Assisi Szent Ferenc, "a szegénység és a béke embere" jutott eszébe.

Jó hangulatot teremtve beszélt arról is, hogy néhány bíboros társa más nevet javasolt, többek közt a VI. Adorjánt a nagy egyházi reformer után és a XV. Kelement a jezsuita rendet elfojtó XIV. Kelemen után.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban sok munkája volt, egyúttal köszönetet mondott a sajtónak, amely nélkülözhetetlenné vált a világ eseményeinek megismeréséhez. Több újságírót meg is ölelt. Megsimogatott egy vakvezető labradort, egy világtalan rádiós újságíró kutyakísérőjét. Újságírók százméteres sorban állva vártak a Szent Péter téren arra, hogy bejussanak az audienciára. Olasz tévéadók értesülése szerint 5600 résztvevője lehetett az eseménynek. A meghirdetett program szerint az újságírók nem tehettek fel kérdéseket. 

A szentszéki tájékoztatás szerint Ferenc pápa a március 19-i beiktatása előtti napon hazája, Argentína elnökével is találkozik. Az eddigi Buenos Aires-i érsek és Cristina Fernández de Kirchner az utóbbi években többször is nyilvános összetűzésbe került, a jezsuita bíboros nyíltan bírálta Kirchnert liberális intézkedéseiért, többek közt az azonos neműek házasságkötésének támogatása és az ingyenes fogamzásgátlók miatt.

A Vatikán szombaton közlemény útján tudatta, Ferenc pápa március 23-án ellátogat Castel Gandolfóba, ahol zárt ajtók mögött találkozik elődjével, XVI. Benedek pápával, aki február 28-án mondott le hivataláról. Az egyházi állam történelminek nevezte az előd és utód találkozóját, hiszen hat évszázada XVI. Benedek volt az első, aki leköszönt tisztségéről. XVI. Benedek  korábban jelezte, hogy a bizalmas vatikáni iratok kiszivárogtatásának, az úgynevezett Vatileaks-botránynak a dokumentumait át fogja adni utódjának.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy az új pápa egyelőre nem változtat a kúria személyi összetételén. A tájékoztatás szerint Ferenc pápa időt akar hagyni az elmélkedésre, az imára, a beszélgetésekre, ezért csak később dönt a posztok betöltéséről.