2024. április 19., péntek

A nemzeti összefogás lehetősége

Koszorúzással és alkalmi műsorral ünnepelték Magyarkanizsán a 48-as szabadságharcot

Pénteken délelőtt a magyarkanizsai Nagytemetőben a magyar forradalom és szabadságharc emléktáblája előtt dr. Katkics Zoltán, a magyarkanizsai közégi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja mondott ünnepi beszédet, majd miután ft. dr. Zapletán Géza esperes megtartotta az alkalmi egyházi szertartást, az emléktáblánál koszorút helyeztek el az önkormányzat és vendégei, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, több politikai párt, a helyi közösségek, szervezetek, intézmények, egyesületek képviselői.

Az ünnepség a városháza dísztermében folytatódott a Cifraszűr kórus fellépésével, majd Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester méltatta az ünnepet. Többek között kifejtette, hogy március 15. olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud, s hogy ez az ünnep évről évre az újrakezdés, a cselekvésvágy, a nemzeti összefogás lehetőségét is magában hordozza.

Miután Babity János vezető konzul felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét, az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatói adtak elő egy megrendítően szép zenés-verses ünnepi összeállítást.