2024. április 24., szerda

Van hol emlékeznünk

Emlékünnep a magyarittabéi Kossuth-szobornál

Pénteken Magyarittabén a 109 éves Kossuth-szobornál emlékezett Vajdaság magyarsága az 1848/49-es magyar szabadságharcra. Az időjárási viszontagságok ellenére szép számban jöttek el a megemlékezésre, amely ünnepi istentisztelettel kezdődött a református templomban. Az ünneplő gyülekezethez szólva Marton Károly esperes kihangsúlyozta, hogy milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a magyar nemzet, mégis mindig megtalálta a megmaradás és az újrakezdés esélyét, lehetőségét.

Az istentisztelet a Székely Himnusz éneklésével fejeződött, majd a Magyar Himnusszal folytatódott a Művelődési Otthonban, ahol Hevesi Sándor alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Buka Boglárka szavalata után Varga Zoltán Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa tolmácsolta a nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus munkatársainak az üdvözletét, majd felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett üzenetét.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy jövőre 110 éves lesz a magyarittabéi Kossuth-szobor, és kifejezte reményét, hogy jövőre a vajdasági magyar közösség legrégibb ilyen jellegű emlékénél mindennél méltóbb ünneplés lesz.

Kifejezte reményét, hogy a magyar nemzet megtalálja majd azt az utat, amelyet az 1848/49-es forradalom részvevői megtaláltak. Kihangsúlyozta, hogy nagyon könnyű párhuzamot vonni a mai, nemzetben gondolkodó magyar kormány és a márciusi ifjak tettei között. Nagyon könnyű látni ugyanazt az akaratot, ugyanazt a szándékot, hogy a magyar nemzet önállóan fejezhesse ki akaratát, gondolatát, és önállóan építse azokat a körülményeket, amelyek őket itt, a Kárpát-medencében az ősök szálláshelyén megtartja magyarnak, nagyon sokáig.   

Matuska Márton, a VMDP vezetőségi tagja kifejezte meggyőződését, hogy mi magyarok a létünkért küzdünk, Budapesten is, Pozsonyban is, Kolozsváron is, Újvidéken is és Ittabén is. Nincsen tíz esztendeje, hogy sírtunk amiatt, hogy megtagadott bennünket az akkori magyar kormány, de fordítottunk a világon, és az új kormány megtett egy hatalmas lépést a megmaradásunkért. De még egy lépésre van szükség, hogy ennek a kormánynak vagy egy következő hasonlónak az is elve legyen, és megvesse a lábát, hogy ne engedjen a határon túli magyarok autonómiájából. De nekünk délvidéki magyaroknak is vannak feladataink. Akkor lesz magyar autonómia, ha végre összefogunk, és utána nem rúgjuk fel az egyezséget, és küzdünk a magyar autonómiáért. Hogy kell küzdeni, arra éppen a magyarittabéiek mutattak jó példát, akik több mint egy évszázadon keresztül megőrizték az utókornak a Kossuth-szobrot.

A beszédek után a Kossuth-szobornál a helybeli polgárok, Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttsége, a politikai pártok, az MNT, az önkormányzatok és civil szervezetek küldöttségei elhelyezték a kegyelet virágait.