2024. március 29., péntek

Városunk reménységei

Szabadka legeredményesebb iskolás matematikatehetségei kaptak díjakat

Állóhely sem maradt, úgy megtelt tegnap a városháza díszterme, a nemzetközi pi nap jegyében zajló díjkiosztón, amelyen tizedik alkalommal kaptak díjakat Szabadka legeredményesebb iskolás matematikatehetségei. Több mint kétszáz tanuló vehetett át díjat vagy elismerést, miután a városi szintű megmérettetéseken több mint négyszáz általános és középiskolás tanuló vett részt, közülük pedig kétszázan kiváló eredményt mutattak fel. Ebben az évben ráadásul tizenegyen érték el a maximális száz pontot, amire mindeddig nem volt példa.
A tanulókat Modest Dulić polgármester, Ljubica Kiselički, a polgármester oktatással megbízott tanácsosa, dr. Nebojša Gvozdenović, a szabadkai matematikusok társaságának elnöke, valamint Ivanović Erzsébet, az Ivan Sarić Műszaki Iskola igazgatója és Tóth Szilvia, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatója üdvözölték.
Dr. Nebojša Gvozdenović kitartásra buzdította a diákokat, mert mint elmondta, csak az hozhat jó eredményeket. Modest Dulić polgármester üdvözlő beszédében elmesélte a diákoknak, hogy mielőtt életútja másfelé vitte, a matematika volt a mindene, és tapasztalata szerint egyáltalán nem mindegy milyen a tanár, mert csak teljes odaadással lehet megszerettetni a tanulókkal a matekot. A polgármester a szülőkhöz is szólt:
– Jó lenne, ha a matematika nem a politika fő nyelve, hanem csak a tudományoké maradna, és az elmúlt húsz évvel ellentétben, amely mindennapi életünkben a kivonásról és az osztásról szólt, ezentúl az összeadás és a szorzás lehetne a fő matematikai műveletünk – mondta.
A díjkiosztó során a középiskolások csapatának is eredményes szereplést kívántak, a szombaton zajló köztársasági versenyen Belgrádban, ahol Đuketić Dušan, Petković Milan, Đurić Borislav, Isić Vesna, Baljak Aleksandra és Pletikoszity Johanna képviselik az észak-bácskai körzetet.
Az általános iskolásokat még egy körzeti verseny várja, ott dől el, hogy kik jutnak el majd a köztársasági versenyre. Az eddigi megmérettetéseken maximális száz pontot ért el: Jakovljević Andrej, Filipović Nikolina, Szakáll Franciskovity Teodor, Vuković Minja, Trajkovski Kristina, Besnyi Levente, Ivković Luka, Radmilović Ivan, Tóth Noémi, Fehér Konrád és Süli Ákos.