2024. március 28., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Tovább tart a málagai álom

Az Arsenal sikere csak szépségtapasznak volt elég

Két 2:0-s végeredményt hozott a 2012/2013-as Bajnokok Ligája-idény nyolcaddöntőinek utolsó két visszavágója. Ám amíg az egyik 2:0 továbbjutást ért a Málaga számára, addig az Arsenal müncheni sikere nem volt elég az üdvösséghez.

Az Arsenal 3:1-es hazai vereséget követően érkezett Münchenbe, abban a tudatban, hogy a legtöbbet vajmi kevés esélyt adnak a továbbjutásukra. Arsène Wenger csapata azonban nem adott az ilyen véleményekre, és már a 3. percben megszerezte a vezetést, Theo Walcott ügyes beadását Olivier Giroud juttatta Manuel Neuer kapujába. Az első félidő a későbbiekben nem hozott nagy izgalmakat, mint ahogy a második nagy része sem, az Ágyúsok az utolsó negyedórára pörögtek fel, hátha még sikerül kiharcolniuk a továbbjutást. Nem is sok hiányzott nekik hozzá, elvégre volt egy elpuskázott Gervinho-helyzet, majd a 85. percben gólt is lőttek szöglet után, Laurent Koscielny jóvoltából. Ezután viszont már nem tudtak többször betalálni, a Bayern ügyesen tartotta a labdát, és gyönge játékkal is kivívta a továbbjutást. Az Arsenal kiesése azt jelenti, hogy 17 év után először nincs angol csapat a BL negyeddöntőjében.

Jupp Heynckes, a Bayern edzője igencsak elégedetlenül nyilatkozott a találkozó után: „Nagyon kritikusan kell értékelnünk mai teljesítményünket. Az Arsenal korai gólt akart, ez össze is jött neki. Nekünk volt több helyzetünk a mérkőzésen, de a pontos befejezéssel hadilábon álltunk, nem voltunk olyan higgadtak, mint általában. Nem úgy koncentráltunk, ahogyan az elmúlt hetekben, hónapokban.” Az Arsenal trénere sóhajtozva elemezte a találkozót: „Nagyon, nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz. Talán lehetett volna több szerencsénk, Gervinho ziccert hibázott, egyszer-kétszer rosszul helyezkedtünk. De a csapat szellemisége és teljesítménye előtt le a kalappal!”

A Málagában annak ellenére sem bíztak sokan, hogy a csoportját a Milant is megelőzve nyerte meg, és hogy Portóban, a nyolcaddöntő első meccsén mindössze 1:0-s vereséget szenvedett. Ők viszont nem nagyon törődtek azzal, hogy mások mit gondolnak róluk, már az első negyedóra után átvették a kezdeményezést, mezőnyfölényük a 43. percben érett góllá, a fél futballvilág által körbeudvarolt Isco talált be a 16-oson kívülről. A hazaiak helyzete a második félidő elején tovább javult, Defour ugyanis a 49. percben megkapta második sárgáját, így emberelőnybe is kerültek. Majd fél órát még ezután is kihúzott a Porto, de a 77. percben Isco szögletét a csereként beálló Roque Santa Cruz befejelte, továbbjuttatta csapatát a negyeddöntőbe. Nem mindennapi siker, a Málaga újoncként lehet ott egy igen előkelő társaságban. A továbbjutó csapat edzője, Manuel Pellegrini megérdemeltnek nevezte továbbjutásukat: „Mindig is bíztunk magunkban, idegenben egy lesgóllal kaptunk csak ki. Tudtuk, ma sokkal intelligensebben kell játszanunk, és gólhelyzeteket kialakítanunk. Nem volt gyenge pontunk, a győztes mentalitású játékosok a Málagában voltak, csapatom erőt és egységet sugárzott. A jó úton járunk, amely a kontinens legjobb nyolc csapata közé vezetett.”

A BL negyeddöntőjébe 3 spanyol (Barcelona, Málaga, Real Madrid), 2 német (Bayern München, Borussia Dortmund), illetve 1-1 francia (PSG), olasz (Juventus) és török együttes (Galatasaray) jutott be, a sorsolást ma 12 órakor tartják meg Nyonban – az eseményt az Eurosport és az Arena Sport 1 is közvetíti.