2024. április 25., csütörtök

Európa, az egyetlen alternatíva

Bácskossuthfalván az 1848/49-es szabadságharcra emlékeztek

Noha pénteken szeles és havas időt küldtek ránk az égiek, a bácskossuthfalvi központi megemlékezés mégis ökumenikus istentisztelettel kezdődött, 15 órakor. A református templomban Halász Béla református püspök, Harmath Károly ferences szerzetes és Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész szóltak az egybegyűltekhez.

Nikowitz Oszkár a bácskossuthfalvi Kossuth-szobornál (Fotó: Molnár Edvárd)

Nikowitz Oszkár a bácskossuthfalvi Kossuth-szobornál (Fotó: Molnár Edvárd)

Az istentiszteletet követően a megemlékezés hagyományosan a parkban lévő Kossuth-szobornál folytatódott, ahol először Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsnak elnöke üdvözölte Nikowitz Oszkárt, Magyarország belgrádi nagykövetét, Korsós Tamást, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Csonka Áront, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnökét, Pásztor Bálint és Varga László köztársasági parlamenti képviselőket, Kókai Mernyák Melindát, Topolya község polgármesterét, valamint minden jelenlévőt.

A megemlékezés ünnepi szónoka ez alkalommal Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja volt. Józsa elmondta, hogy 165 évvel ezelőtt Magyarország felzárkózott Európához.

– Az utóbbi két és fél évtized megerősítette: Európa a magyar nemzet természetes közege. Ahogy múltunk, úgy jövőnk is szükségszerűen hozzá kötődik – mondta, majd azzal folytatta, hogy ebben az országban kevés függ tőlünk, vajdasági magyaroktól.

Józsa László: Európa a magyar nemzet természetes közege (Fotó: Lakatos János)

Józsa László: Európa a magyar nemzet természetes közege (Fotó: Lakatos János)

– Mondjunk igent a kisebbségi közösségek politikai érdekképviseletére, a kisebbségi önkormányzatiságra, és nem utolsósorban Európára. Magyarságunkat, nemzeti értékeinket egy európaibb Szerbiában emelt fővel, határozottabban tudjuk képviselni, mint egy bezárkózást választó társadalomban – hangoztatta Józsa. Ez utóbbinak fennáll a kockázata, hiszen a szerb társadalomnak napjainkban a területvesztés Trianonhoz hasonló golgotájával kell szembesülni. Ha nem is befolyásolhatjuk a közgondolkodást, attól nem tekinthetünk el, hogy közösségünk részére Szerbia európai útja képezi az egyetlen elfogadható alternatívát – mondta Józsa.

A megemlékezés végén a jelen lévő politikusok, a történelmi egyházak képviselői, valamint a vajdasági közélet szereplői koszorút helyeztek el a Kossuth-szobornál.

Az eseményt a bácskossuthfalvi helyi közösség és a VMSZ helyi szervezete szervezte, közreműködött az Ady Endre M.E. dalárdája és a református kórus.